LGL, 25. 4. 2013

Jutri premiera predstave Robinson v okviru BiTeatra

Petdeset prizorov išče publiko – in še 2 po predhodnem naročilu.
:
:
foto: Urška Boljkovac
foto: Urška Boljkovac
foto: Urška Boljkovac

Lutkovno gledališče Ljubljana predstavlja tretjo v seriji nizkoproračunskih produkcij iz projekta mladih gledaliških ustvarjalcev BiTeater, avtorski projekt v režiji Jaka Andreja Vojevca Robinson.

BiTeater je zastavljen kot platforma, ki nudi mladim ustvarjalcem možnosti za razvoj in kreativno delo ter njihov potencial predstavlja uveljavljenim gledališčem.

BiTeater je kot enega redkih prostorov ustvarjalne svobode in mesto, ki omogoča eksperimentiranje, na predstavitvi izpostavil tudi režiser Vojevec, ter nato podrobneje orisal delo pri aktualni produkciji. Za izhodišče so z ekipo, ki jo med drugimi sestavljajo še dramaturginja Simona Hamer, igralec Klemen Janežič ter Blaž Završnik, vzeli interakcijo z gledalci, naslovnega junaka romana Daniela Defoeja pa razume režiser kot metaforo za igralca – ujetnika na odru, katerega cilj je, najti pot do gledalcev.

Predstava nima zacementirane dramaturgije, marveč jo sestavlja nabor petdesetih prizorov, iz katerih gledalci po principu „Želeli ste – poglejte!“ izbirajo te, ki jih želijo videti odigrane. Tako se predstava vsakič znova sestavi v neponovljivo celoto – vsaka ponovitev je pravzaprav nova premiera. Dva prizora, poimenovana Vse najboljše! in Rudi Carrell, pa je preko strani na Facebooku potrebno naročiti vnaprej, saj zahtevata posebne priprave.

Predstava z rabo različnih oblik performativnosti širi meje klasičnega gledališča, gledalca pa nagovarja k aktivi participaciji. Od slednje je odvisno tudi njeno trajanje. Ker se vsakič začne ob devetih zvečer, se znajo gledališki užitki v Kulturnici tako podaljšati dolgo v noč.

Povezani dogodki

Jaka Andrej Vojevec, Simona Hamer, Klemen Janežič, 26. 4. 2013
Dragi gledalec