Pekinpah / Kink Kong, 18. 9. 2013

Festival Pajek - Spider Expand

Evropska potujoča umetniška manifestacija Pajek se vrača v Španske borce v razširjeni verziji: SPIDER EXPAND 27. in 28. septembra 2013.
:
:

Druga svoboda / foto: Nada Žgank

Dvodnevni celovečerni dogodek, namenjen ljubiteljem umetnosti, ustvarja mednarodna skupina umetnikov iz Slovenije, Hrvaške, Francije, Belgije, Avstrije, Nizozemske, Madžarske, Brazilije in Velike Britanije. Gre za »umetniško zasedbo« Kulturnega centra Španski borci, ki se bo za dva dni spremenil v prostor druženja ob spremljanju plesnih predstav, performansov, glasbenih dogodkov in zabav, ki bodo trajali vsak dan med 20. uro zvečer in 2. uro zjutraj. Skupni prostor druženja, brez ostre delitve med ustvarjalci in gledalci in brez striktnih časovnih zamejitev, bo namenjen ponovni vzpostavitvi prostora skupnega v času, ko se je treba za prvine skupnosti in solidarnosti boriti z vsemi sredstvi, ki so (še) na voljo.

Manifestacija se bo začela angažirano in ostro; z dvojno plesno premiero skupine En KnapGroup; v koreografiji Gregorja Luštka in Rosane Hribar ter madžarskega koreografa Csaba Molnarja. Z unikatno zastavljeno plesno intervencijo se bo vnovič predstavil francoski kolektiv Loge 22 in koreografi: Michael Pomero, Julien Monty in Marie Goudot, vsi dolgoletni sodelavci belgijske skupine Rosas, medtem ko se bosta v Ljubljani prvič predstavila predstavnika mlajše generacije ustvarjalcev, oba diplomanta nizozemske SNDO; avstrijska koreografinja Florentina Holzinger, dobitnica Prix Jardin d’Europe 2012, in brazilski koreograf, izbranec plesne mreže Aerowaves 2013, Fernando Belfiore. Prvi festivalski dan se bo zaključil z zabavo v stari Ljubljani, medtem ko bodo uverturo v drugega napravili Loge 22. Sledila bo najnovejša predstava vse bolj uveljavljenih slovenskih avtoric in izvajalk, Leje Jurišić in Teje Reba. Hrvaški sodobni ples bosta v nagrajeni predstavi vnovič zastopala priznani dramaturg Saša Božić in plesalka Petra Hrašćanec, medtem ko bo sledil performans odličnega britanskega performerja Benjamina Sebastiana, so-direktorja londonskega ]performance space[-a, ter performans odličnega Matica Bobnarja. Uveljavljen mariborski igralec in performer Uroš Kaurin bo v koncertnem performansu v sodelovanju z glasbenikom Tomažem Gromom praznoval »sodelovanje« med performerjem in občinstvom. Festival bo zaključila najnovejša predstava Mateja Kejžarja, idejnega vodje Pajka. Za konec drugega festivalskega dne bo skrbel DJ-tandem D&G v zasebni zabavi v Stari Ljubljani in pospremil slovensko edicijo Spider Expand na novo potovanje.

Festival Pajek Ljubljana je otvoritvena umetniška manifestacija, ki bo v letih 2013 in 2014 po Ljubljani potovala še v Zagreb, Berlin, Atene, Bruselj in Lyon.

Vabljeni!

Pajek

Povezani dogodki