STA, 12. 11. 2012

Jubilejni 25. Čufarjevi dnevi žanrsko pestri

Letošnji jubilejni festival ljubiteljskih gledališč iz Slovenije in zamejstva Čufarjevi dnevi, ki se na Jesenicah začenja v torek, prinaša številne novosti. V preteklosti predvsem s komedijami obarvan festival je tokrat bolj žanrsko raznolik in po mnenju selektorja Branka Kraljeviča odraža stalni napredek in zelo dobro delo ljubiteljskih gledališč.

Branka Smole / foto Tinkara Zupan STA

Kot je pojasnila direktorica Gledališča Toneta Čufarja Branka Smole, bodo letos od osmih tekmovalnih predstav le štiri komedije, poleg tega bo mogoče videti še drami, tragikomično dramo in triler. Odziv ljubiteljskih gledališč na festival je bil tudi letos velik, in sicer so za jubilejne 25. Čufarjeve dneve prejeli 25 prijav.

Selektor Branko Kraljevič je navdušen nad produkcijo v ljubiteljskih gledališčih, ki ponujajo življenje in ne zrcalo, strast in ne apatičnost, znanje ne diletantizem, predanost ne egoizem, drznost ne strahopetnosti. Iz leta v leto opaža napredek ljubiteljskih gledališč tako v samem obrtnem znanju kot v igranju bolj zahtevnih tekstov. Velik boom komedij pred leti se je malce polegel, kar odražajo tudi 25. Čufarjevi dnevi.

Festival se začenja na predvečer obletnice rojstva dramatika Toneta Čufarja (1905-1942), 13. novembra. Letošnje Čufarjeve dneve bo po slovesnosti krstila zamejska dramska družina F.B. Sedej iz italijanskega Števerjana s predstavo Limonada Slovenica. V sredo pa bo polaganju cvetja ob kipu Toneta Čufarja sledila predstava Loškega odra Vražji fant zahodne strani.

V sredo bo potekal tudi Dan igralca, ki bo posvečena vsem, ki so z dolgoletnim delom prispevali h gledališču Toneta Čufarja. Dolgoletni sodelavec, ki je 20 let predsedoval festivalu, Srečko Mlinarič bo prejel posebno plaketo, Linhartovo plaketo pa bo na tem mestu prevzel Borut Verovšek, ki že več kot 50 let nastopa na jeseniškem odru.

V četrtek se bodo s spomnili pokojnega sodelavca Rada Mužana, ki je bil kar 24 let v pripravljalnem odboru festivala, sledila pa bo tekmovalna predstava domačega gledališča Hipnoza. Petek bo na festivalu mladinski dan, saj bodo gimnazijci prve gimnazije Maribor nastopili s tekmovalno predstavo Mularija, ki si jo bodo ogledali njihovi vrstniki iz jeseniških srednjih šol. Zvečer pa bo sledila še predstava zamejske skupine iz Trsta SKD Tabor Burka o jezičnem dohtarju.

Sobotni večer bo pred predstavo Otroci Lenta v izvedbi DKD Svoboda iz Senovega v sklopu evropske noči gledališč popestrila razstava gledaliških kostumov. V nedeljo bo nastopilo Šentjakobsko gledališče Ljubljana s predstavo Zaigraj še enkrat, Sam, v ponedeljek pa bo dramsko društvo Sv. Jurij ob Ščavnici prikazalo Žalujoče ostale.

Enotedenski festival se bo zaključil v torek, 20. novembra, s podelitvijo Čufarjevih plaket in nagrad. Slovesnost bo spremljal glasbeno gledališki dogodek GodArt dinamičnega dua Jureta Godlerja in Tilna Artača.