STA, 16. 9. 2010

John Malkovich v vlogi Casanove

Hollywoodski igralec John Malkovich se bo preizkusil v vlogi legendarnega ljubimca Giacoma Casanove. Glasbena predstava "The Giacomo Variations" bo v dunajskem gledališču Ronacher na sporedu od 5. januarja dalje.

 

Malkovich, znan po filmih Nevarna razmerja in Biti John Malkovich, je že lani nastopal na Dunaju v predstavi "The Infernal Comedy", v kateri je igral resničnega avstrijskega serijskega morilca Jacka Unterwegerja. Tokrat bo v mešanici opernega in dramskega gledališča znova sodeloval z režiserjem in avtorjem Michaelom Sturmingerjem ter dirigentom Martinom Haselböckom.

Igralcema Johnu Malkovichu in Ingeborgi Dapkunaite iz Litve bosta glas posodila Florian Boesch in sopranistka Eva Liebau, ki sta znana po svojih vlogah v Mozartovih operah Figarova svadba, Don Giovanni in Cosi fan tutte.

"Očitno je bil nor. Toliko žensk, toliko stresa - to je nepredstavljivo," pravi Malkovich o Casanovi, ki bo tokrat predstavljen v drugačni luči, ne le kot zapeljivec in osvajalec ženskih src. Zgodba temelji na avtobiografiji iz 18. stoletja in govori o postaranem Casanovi, ki v mislih premleva spomine in išče smisel življenja, obenem pa želi s svojimi zgodbami narediti vtis na ženske.

Dirigent ne izključuje možnosti, da bi Malkovicha celo slišali peti Mozarta. Igralčeva največja želja iz otroštva je menda bila postati član zbora Dunajski dečki. Spominja se, kako je vsako nedeljo po televiziji gledal njihove nastope in spraševal starša, ali sta poslala prijavo, na kar sta mu odgovorila, da ga ne želijo. "Moji želji, postati dunajski deček, se ne bom nikoli bolj približal kot s to priložnostjo," pravi 56-letni igralec.