SNG Maribor, 18. 10. 2013

John Gabriel Borkman na zaključku 28. festivala Gavelline večeri

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo z uprizoritvijo drame Henrika Ibsena John Gabriel Borkman v režiji Mateje Koležnik v soboto, 19. oktobra 2013, gostovala na zaključku 28. festivala Gavelline večeri v Zagrebu. Nastopili bodo Igor Samobor k. g., Ksenija Mišič, Viktor Meglič, Nataša Matjašec Rošker, Maša Žilavec, Vlado Novak, Eva Kraš in Mateja Pucko.

Foto: Damjan Švarc

Henrik Ibsen (1828–1906) velja za enega najpomembnejših svetovnih dramatikov, ki je v svojih številnih dramskih delih z drznostjo odgrinjal zamaskirane družinske odnose v na videz urejenih meščanskih družinah. Kot natančen opazovalec malomeščanske moralne zatohlosti, zlagane pobožnosti in grehov očetov, ki bremenijo sinove, je sprožil nemalo razburjenj, ostrih polemik in škandalov.

Naslovni junak Ibsenove drame John Gabriel Borkman (1896), bivši bančni direktor, je z ilegalnimi finančnimi špekulacijami zapravil celotno ženino premoženje in prihranke svojih strank, zaradi česar je pristal v zaporu. Družino je iz eksistencialne stiske rešila Borkmanova svakinja in njegova prva ljubezen Ella, ki jo je preračunljivo zapustil zaradi materialnega položaja njene sestre Gunhild. Borkman in Gunhild, ki moža sovraži, živita drug mimo drugega, edina skupna točka njunega odtujenega življenja je sin Erhart. Do soočenja in neizbežnega obračuna s preteklostjo, sedanjostjo in konfliktom interesov glede prihodnosti pride v trenutku, ko na smrt bolna Ella obišče sestro Gunhild in Johna z željo, da bi njun sin Erhart do smrti živel ob njej.

Ibsenovo izjemno aktualno besedilo je na mariborski oder – premiera je bila 10. maja 2013 – postavila Mateja Koležnik, ki se z izjemno natančnostjo loteva analiz in postavitev klasičnih besedil, ki v sebi nosijo duh sodobnega časa.

Že 28. Gavelline večeri potekajo v GDK Gavella v Zagrebu od 11. do 19. oktobra 2013. Prvič so se odvile leta 1973, nato pa so bile zaradi vojnih razmer začasno ukinjene. Po revitalizaciji leta 2005 potekajo zdaj že devetič zapovrstjo. Selektor letošnjega festivala je Boris Svrtan, hrvaški gledališki, filmski in televizijski igralec, gledališki režiser ter predavatelj odrskega govora na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu. V osmih dneh se zvrsti sedem predstav v tekmovalnem programu, festival pa tradicionalno zapirajo z gostovanjem predstave izven konkurence, tokrat mariborske Drame, ko bodo tudi razglasili zmagovalca 28. Gavellinih večeri.

Povezava: GDK Gavella

SNG Maribor, Zagreb, Gavellini večeri

Povezani dogodki