STA, 21. 12. 2022

Jo Davies prva umetniška vodja Avstralske opere

Umetniško vodenje Avstralske opere bo prevzela Jo Davies, ki bo postala prva ženska na tem položaju v 66-letni zgodovini Avstralske opere, poroča španska tiskovna agencija EFE.
:
:

Foto: Pixabay

Kot so sporočili iz Avstralske opere, bo Jo Davis položaj umetniške vodje uradno nastopila novembra 2023. Pred tem se bo v novem letu že sestala z umetniško, produkcijsko, marketinško in tehnično ekipo in začela načrtovati sezono 2024.

Izvršna direktorica opere Fiona Allan je v sporočilu za javnost zapisala, "da gre za izjemno vznemirljivo obdobje v zgodovini Avstralske opere, ko se je končala pandemija in ko gredo naprej z novo strategijo, s katero želijo doseči, da bi opera bolj odražala Avstralijo 21. stoletja".

Na Škotskem rojena 52-letna Jo Davies ima za seboj več kot dve desetletji uspešne kariere. Sodelovala je s svetovno znanimi opernimi hišami, med drugim z britansko Kraljevo opero, Washingtonsko narodno opero in Opero San Franciscu. Režirala je predstave za gledališče Royal Shakespeare Company in muzikale v pariškem gledališču Le Chatelet in Valižanskem centru Millennium, je objavila Avstralska opera na svoji spletni strani.

Avstralska opera je od oktobra brez umetniškega vodje. Prejšnji umetniški vodja Lyndon Terracini je namreč po 13 letih na tem položaju nepričakovano odstopil, je še poročala EFE.

Jo Davies