Maska, 14. 5. 2010

Jeroen Peeters: Heterogene dramaturgije

Danes na Ukrepu Jeroen Peeters
:
:

Jeroen Peeters / foto Martin Nachbar
  • 12:00 Predstavitev knjige Jeroena Peetersa o Meg Stuart, sodelujejo Jeroen Peeters, Janez Janša in Leja Jurišič 

Are we here yet? / Smo že tu?

Knjiga, ki sta jo skupaj spisala z Meg Stuart, Are we here yet? je izšla marca 2010 (Les Presses du réel).  Jeroen Peeters vstopi v dialog s Stuartovo in nekaterimi (nekdanjimi) sodelavci skupine Damaged Goods, da bi razmislil o njihovi praksi.

Poleg očrta genealogij in sodelovanj knjiga nudi tudi obravnavo vprašanj ustvarjanja in izvajanja, improvizacije in dramaturgije. Vsebuje eseje in vizualne prispevke, prirocnik z vajami Stuartove in izbor dokumentov ter tekstov predstav. Na predstavitvi knjige bodo Jeroen Peeters ter Janez Janša in Leja Jurišič, nastopajoča v predstavah Stuartove, razpravljali o delu z Meg Stuart s poudarkom na dramaturgiji in jeziku ustvarjanja.
Jeroen Peeters (ed.), Are we here yet? Damaged Goods / Meg Stuart, Dijon: Les presses du réel, 2010
(www.damagedgoods.be / www.lespressesdureel.com)

Jeroen Peeters / foto Martin Nachbar

  • 16:00 Dramaturški simpozij: Jeroen Peeters: Heterogene dramaturgije 

Veliko umetnikov, ki danes deluje na področju plesa, je zamenjalo vlogo dramaturga za dramaturško, pri čemer proizvajanje pomena smatrajo za skupno odgovornost vseh sodelujočih. Nadalje, dramaturško preveva vse vidike procesa umetniškega ustvarjanja in se veže na materiale in medije, telesa in prostor. Kako razviti metodo,
ki je edinstvena za prihodnje delo, namesto da uporabimo že pridobljeno znanje? Ima lahko ustvarjalni proces veljavo sam po sebi? Lahko dramaturško obravnavamo kot tuje, heterogeno ali netransparentno območje? Kako ustvariti skupna tla, kjer imajo prostor eksperimentiranje in raziskovanje, želja in dvom? Kako odpreti dramaturško kot družbeni prostor za delo in refleksijo, sodelovanje in odločitev – prej kot za pregovarjanje in konsenz?

Jeroen Peeters
je esejist, dramaturg, performer in kurator iz Bruslja. Svoje prispevke s področja plesa, performansa in teorije umetnosti objavlja v različnih specializiranih medijih, kot so Contact Quarterly, corpus, Dance Theatre Journal in Etcetera. Napisal je tudi nekaj knjig, vključno z Bodies as filters (2004) in Shadow Bodies (2006). Od leta 2002 soureja Sarmo, diskurzivni laboratorij za plesno kritiko, raziskovanje, dramaturgijo in ustvarjanje (www.sarma.be). Kot dramaturg, umetniški sodelavec in/ali performer je Peeters prispeval k projektom skupine Paul Deschanel Movement Research Group, Sabine Holzer, Anne Juren, Thomasa Lehmena, Vere Mantero, Martina Nachbara, Meg Stuart, Superamas idr. S Kattrin Deufert, Thomasom Plischkejem in Marcusom Steinwegom je leta 2009 ustvaril Anarchiv #1: I am not a zombie.

 

  • Kdaj: v petek, 14.5.2010 ob 12.00 in 16.00 uri
  • Kje:  v Plesnem teatru Ljubljana
Maska, 13. 5. 2010
Maska na festivalu Ukrep