STA, 9. 4. 2010

Javno branje dram iz regije

Pod motom Poti sodobne drame v regiji bodo v Narodnem gledališču v Beogradu od 9. do 15. aprila javna branja sodobnih dramskih besedil. Iz Slovenije prireditelji napovedujejo Simono Semenič z dramo 5fantkov in Žanino Mirčevsko z Žrelom.
:
:

Branja bodo vsak dan ob 17. uri, poleg šestih tekstov iz regije bodo predstavili novi domači tekst, nagrajen na razpisu Sterijinega pozorja.

Poleg nagrajenega teksta Petra Mihajlovića Radnička hronika, dram Semeničeve in Mirčevske, bodo brali še odlomke iz dram Mirjane Drljević (San o Sv. Petaru Cetinjskom), Almirja Imširevića (Mousefuckers), Dore Delbianco (Odron) in Radmile Smiljanić (Balon od kamena).

Poleg javnih branj bo 11. aprila razprava o afirmaciji domačega dramskega teksta v državah regije. Beseda bo tekla tudi o izmenjavi izkušenj in možnostih za skupne projekte ter sistemsko mreženje informacij.

V nedeljski razpravi bodo sodelovali gostujoči dramatiki Mirčevska (Slovenija), Imširević (Bosna in Hercegovina) in Delbiancova (Hrvaška), od srbskih pa dramaturgi Miroslav Radonjić (Sterijino pozorje), Aleksandar Milosavljević (ravnatelj Srbskega narodnega gledališča, SNP), Slavko Milanović (Narodno gledališče Beograd), dramatika Milan Marković in Maja Pelević ter režiserka Ana Tomović.

Žrelo Mirčevske so v lanski sezoni krstili v ljubljanski Mali drami, za igro 5fantkov pa je Semeničeva pred letom dni prejela Grumovo nagrado za najboljše slovensko dramsko besedilo na Tednu slovenske drame. Nagrado si je delila z Mirčevsko in njenim besedilom Konec Atlasa.

Žanina Mirčevska, Beograd, Simona Semenič