STA, 7. 4. 2010

Transgeneracije 2010

V Cankarjevem domu se je z odprtjem razstave v predvežju Gallusove dvorane začel 26. festival sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije 2010.
:
:

 

Festival je namenjen predstavitvi najboljših dosežkov dijaške gledališke, plesne, video, oblikovne, likovne in literarne ustvarjalnosti v sezoni 2009/10.

Vodja promocijskih projektov v Cankarjevem domu Kristina Jermančič, je povedala, da je bil odziv srednjih šol na razpis za sodelovanje na festivalu velik. Nanj se je prijavilo kar 36 šol.

V predvežju Gallusove dvorane bodo razstavljena likovna, fotografska in video dela, ki so prispela na natečaj. Ob 17. uri so včeraj v Štihovi dvorani podelili priznanja za najboljši haiku Gimnazije Vič. Sledili sta še predstavi KUD Pozitiv v Dvorani Duše Počkaj in Gimnazije Poljane v Kosovelovi dvorani.

V sredo, 7. aprila bo v Dvorani Duše Počkaj v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti mogoče spremljati Plesne miniature, v Štihovi dvorani pa gledališko predstavo. Gledališki in plesni del festivala bo sicer potekal do 10. aprila, razstavni in video del pa do 11. aprila.

Festival se bo 12. aprila sklenil s podelitvijo nagrad in ogledom predstave Martin in Gregor ali Od junaka do bedaka v Štihovi dvorani. Predstavo je po Levstikovi povesti priredila in parafrazirala Ira Ratej, režiser je Matjaž Latin, avtor glasbe Boštjan Gombač, za scenografijo in kostumografijo pa je poskrbela Barbara Stupica. V predstavi nastopata Gombač in Pavle Ravnohrib.