Mini teater, 15. 11. 2010

Janko in Metka v Ljubljani

V četrtek 18. 11. 2010, ob 18. uri, si lahko v dvorani Mini teatra na Ljubljanskem gradu, ogledate ljubljansko premiero gledališke predstave Janko in Metka po besedilu Andreja Rozmana Roze in v režiji Roberta Waltla.
:
:

Janko in Metka / foto Damjan Švarc

Mini teater je pri Andreju Rozmanu Rozi naročil besedili v želji, da bi spodbudil pisanje sodobne slovenske dramatike za otroke. Naslov je enak, tudi zgodba je enaka, enaki so junaki, vendar pa je kljub temu v naši predstavi vse drugače. Tu je zlobna mačeha, pa oče, dober kakor kruh, vendar medel in neodločen, kakor teslo. Tu sta Janko in Metka, vedoželjna in spretna. tu je prijazna teta Žiralda, ki hoče iz Janka narediti slastno pečenko. Skratka, zabavna predstava za vse generacije.

Janko, Metka in njuji starši, dobri oče in zlobna mačeha, so živeli v hišici na robu velikega gozda. Strašna lakota je takrat pustošila po deželi. mačeha je sklenila, da doma ni dovolj hrane za vse, in odločila se je, da bo otroka pustila v gozdu. Družina se je dopravila nabirat gobe, ampak oče in mačeha sta se "izgubila". Janko in Metka sta našla pot nazaj s pomočjo kamenčkov, ki sta jih pustila za seboj. Naslednjič se je mačeha odločila, da bo družina odšla po drva globoko v gozd. Tokrat sta otroka za seboj pustila drobtinice kruha, ki pa so jih pozobale ptice. In tako sta se Janko in Metka izgubila. Po treh dneh tavanja po godzu, ju srečamo pred čudovito hišico iz sladkarij. Ali sta rešena? Nista. Nenavadna ženska, ki živi v sladki hišici, ni nihče drug kot zlobna čarovnica, katere priljubljena hrana so... otročički!

Povezave:

- Robert Waltl na Geslu
- Robert Waltl na Repu
- Fotogalerija na SiGledal

Dramaturgija: Ivica Buljan
Scenografinja: Sanja Jurca Avci
Kostumografinja: Ana Savić Gecan
Avtor glasbe: Slavko Avsenik ml.

Igrajo:
Milada Kalezić
Mirjana Šajinović
Irena Varga
Nejc Ropret
Bojan Maroševič

Koprodukcija: Mini teater in SNG Drama Maribor

Povezani dogodki

Drama SNG Maribor in Mini teater, 2. 9. 2010
Janko in Metka
Mini teater, 14. 9. 2010
Sneguljčica
STA, Mini teater, 29. 9. 2014
Mini teater nagrajen v Srbiji in BiH
Mini teater, 26. 2. 2011
Evripidov Kiklop z Let 3