Mini teater, 24. 6. 2010

Robert Waltl bere roman v Mini teatru

Mini teater nadaljuje s projektom Igralci berejo romane.
:
:

Po uspešnem branju Marka Mandića in Zvezdane Mlakar pripravlja 26. junija ob 19.00 na Križevniški 1 literarni večer. Takrat bo roman ameriškega pisatelja bosanskega rodu Aleksandra Hemona Projekt Lazar za poslušalce bral in interpretiral igralec in direktor Mini teatra Robert Waltl.

Književna noviteta založbe Modrijan je izšla v prevodu Irene Duša konec maja.

Knjiga med seboj povezuje dve enakovredni zgodbi. Nosilec prve je Lazar Averbuch, devetnajstletni judovski priseljenec, ki pred pogromom iz vzhodne Evrope pobegne v Ameriko in izgubi življenje v bizarnem incidentu. Dogodek policija razglasi za dokaz anarhističnega gibanja in izgovor za nasilje nad Judi, medtem ko anarhisti Lazarjevo smrt izrabijo za ustoličenje mučenika. Nosilec druge zgodbe je hemonovski bosansko-ameriški pisatelj, prostodušni, skorajda naivni lik, ki niha med eksistencialno razdvojenostjo in dokazovanjem pred svojo ameriško ženo. S prijateljem iz otroških let, balkansko ekscentričnim fotografom Roro, se poda po sledeh Lazarjevega življenja. V iskanju resnice po vzhodni Evropi se začnejo stikati podrobnosti iz življenj junakov, njihovih različnih priseljenskih usod. Izguba, nasilje, emigracija, tujost so vtkani v obe zgodbi, so univerzalna zgodba – Lazar se vedno znova obuja iz smrti. Toda žalostne in celo surove teme so tudi tokrat »uravnotežene« s humorjem: kolikor so zgodbe zabavne, toliko so tudi presunljive. In v tem je Aleksandar Hemon nesporni mojster. V knjigi so objavljene fotografije Velimirja Božovića in Chicago Historical Society.

Pronicljiv in za poznavalce izjemno zanimiv je jezik Aleksandra Hamona, saj je potem, ko je kot mladenič zbežal pred vojno v Jugoslaviji, le slabo govoril angleško. Roman Projekt Lazar je izdal maja 2008. Založba Modrijan je  izdala roman Projekt Lazar  v slovenščini v prevodu Irene Duša v mesecu maju 2010.

Pisatelj Aleksandar Hemon piše v jeziku nove domovine, torej angleščini, podobno kot avtor knjige Kako vojak popravi gramofon (2006) Saša Stanišić, ki piše v nemščini (nemški pisatelj, rojen 1978 v Višegradu v Bosni in Hercegovini, ki od leta 1992 živi v Nemčiji). Aleksandar Hemon se je rodil leta 1964 materi bosanski Srbkinji in očetu Ukrajincu. Diplomiral je na univerzi v Sarajevu, kjer se je pri 26 že uveljavil kot pisatelj. Od leta 1992 živi v ZDA.

 

Zaradi tehničnih težav smo bili primorani spremeniti julijski program Mini poletja, in sicer:

  • 11. 7. 2010 ob 11.00 in 19.00, Mini teater, Ljubljanski grad: Angel Velinov, CIRKUS, lutkovna predstava za otroke od 3. leta dalje. People and Puppets, Bolgarija / Bulgaria
  • 11. 7. 2010 ob 17.00 - Mini teater, Ljubljanski grad: Ajda Toman, MINI DELAVNICA S PIKO, delavnica o lepem vedenju, za otroke od 3. leta dalje.
  • 18. 7. 2010 ob 18:00 – Mini teater, Križevniška 1: Charles Perrault, PEPELKA, lutkovno igrana predstava za otroke od 5. leta dalje.
  • 18. 7. 2010 ob 17.00 - na koncu Križevniške ulice na Bregu ob Ljubljanici: Ajda Toman, MINI DELAVNICA S PIKO delavnica o pripravi hrane, za otroke od 3. leta dalje.
  • 25. 7. 2010 11:00 in 19:00 - Mini teater, Ljubljanski grad: Pavel Vangeli, PRAGA – ZAČARANO MESTO / PRAHA -  ZAKLETÉ MĚSTO, lutkovna predstava za otroke od 7. leta dalje.

 

jadranka matkovic

OVO JE DOISTA DOBRA IDEJA IGRALCI Berejo ROMANE _GLUMCI BIRAJU ROMANE ;KOJE ĆE INTERPRETIRATI ČITANJEM:::

26. 10. 2010