SiGledal, 4. 1. 2022

Izšlo delo Jakoba Haynerja Zakaj gledališče : Kriza in prenova

Knjiga, ki jo je prevedla Mojca Kranjc, je izšla v zbirki Knjižnica MGL.

Foto: Arhiv MGL

Zakaj gledališče. Kriza in prenova, knjiga novinarja mlajše generacije Jakoba Haynerja (1988), literarnega in gledališkega kritika, večletnega urednika referenčnega nemškega mesečnika »za gledališče in politiko« Theater der Zeit, znanega tudi bralcem slovenskega mesečnika Literatura, za katerega piše recenzije v nemščino prevedenih slovenskih literarnih del, je izšla marca 2020, tik preden je tudi Evropo zajela epidemija novega koronavirusa. 

Ukrepi za preprečitev širjenja okužb z novim koronavirusom so zadeli gledališče v samo bistvo njegove narave, saj so preprečili udejanjanje njegove specifike – istočasne prisotnosti nastopajočih in občinstva v skupnem prostoru. Kriza gledališča, katere vzroke Hayner polemično vidi zlasti v načinu, kako se gledališče odziva na dogajanje v družbi, se je samo še poglobila: z ontoloških vprašanj se je razširila na eksistencialna, če ne že kar na eksistenčna spraševanja. In če kriza zmeraj pomeni pretres ali celo zrušenje obstoječega, po drugi strani ponuja tudi priložnost za postavitev novih temeljev, pred tem pa je treba opraviti temeljit razmislek o temeljnem vprašanju: zakaj (sploh) gledališče.

Knjigo je mogoče kupiti  pri blagajni MGL v Gledališki pasaži, ki je odprta vsak delavnik od 12. do 18. ure in uro pred predstavo (Telefon +386 (0)1 2510 852, blagajna@mgl.si), in tudi v spletni knjigarni Buča.

Ana Gruša Golja, SiGledal, 26. 8. 2013
Zdaj je najboljši čas za umetnost
Andraž Polončič Ruparčič, SiGledal, 23. 11. 2011
Večer spomina na Barbaro Sušec Michieli
Nika Leskovšek, SiGledal, 1. 9. 2011
Resnica tega trenutka