SiGledal, 22. 3. 2021

Izšla je knjiga 100 pisem mojemu igralcu

V samozaložbi zavoda Novi Zato. je izšla knjiga 100 pisem mojemu igralcu, s katero se spletni portal slovenskega gledališča SiGledal poklanja svetovnemu dnevu gledališča, ki ga vsako leto obeležujemo 27. marca.
:
:

Foto: Jaka Čurlič

Na portalu SiGledal od jeseni, ko so morala gledališča že drugič zapreti vrata, poteka akcija z naslovom "Pismo mojemu igralcu". Gledalci v pismih razkrivajo, kaj jim pomeni gledališče, kako jih bogati in seveda tudi kako ga pogrešajo v času zaprtja. Med 16. oktobrom in 31. decembrom 2020 je bilo na portalu objavljenih natanko sto pisem, ki so zdaj izšla tudi v knjižni obliki.

Ljubitelji gledališča se v svojih zapisih poklanjajo igralkam, igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem, gledališkim delavcem, gledališkim hišam, abonmaju, gledališki publiki ... Pisma so objavljena v takšni obliki, kot so jih za objavo na portalu poslali gledalci, zanje so značilni različni pristopi, slogi, ravni jezika. Ker so nastala v času, ko živega stika med odrom in publiko ni bilo, so prežeta s spomini, refleksijami o videnem in doživetem ter seveda z dobrimi željami za prihodnost. V njih odmevajo dolg, stoječ aplavz, iskren poklon in globoka hvaležnost.

Akcija "Pismo mojemu igralcu" še vedno poteka. Doslej objavljena pisma lahko preberete na portalu SiGledal. Akcija je bila predstavljena tudi v oddaji Oder, v kateri lahko nekatera pisma tudi slišite. Nekaj pisem in odzivov na akcijo pa lahko poslušate tudi v dveh videoposnetkih, ki sta nastala ob izdaji knjige 100 pisem mojemu igralcu.

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 23. 4. 2021
Dan knjige na portalu SiGledal
Nika Leskovšek, SiGledal, 26. 10. 2010
Kritika, ta izkušena devica
Andraž Polončič Ruparčič, SiGledal, 25. 9. 2011
Rojakom nastavlja ogledalo
Andraž Polončič Ruparčič, SiGledal, 29. 3. 2013
Jasna Žmak: Mladi dramatiki so marginalizirani po vsej regiji