Izšla je knjiga 100 pisem mojemu igralcu

Avtor: SiGledal

V samozaložbi zavoda Novi Zato. je izšla knjiga 100 pisem mojemu igralcu, s katero se spletni portal slovenskega gledališča SiGledal poklanja svetovnemu dnevu gledališča, ki ga vsako leto obeležujemo 27. marca.


Foto: Jaka Čurlič

Na portalu SiGledal od jeseni, ko so morala gledališča že drugič zapreti vrata, poteka akcija z naslovom "Pismo mojemu igralcu". Gledalci v pismih razkrivajo, kaj jim pomeni gledališče, kako jih bogati in seveda tudi kako ga pogrešajo v času zaprtja. Med 16. oktobrom in 31. decembrom 2020 je bilo na portalu objavljenih natanko sto pisem, ki so zdaj izšla tudi v knjižni obliki.

Ljubitelji gledališča se v svojih zapisih poklanjajo igralkam, igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem, gledališkim delavcem, gledališkim hišam, abonmaju, gledališki publiki ... Pisma so objavljena v takšni obliki, kot so jih za objavo na portalu poslali gledalci, zanje so značilni različni pristopi, slogi, ravni jezika. Ker so nastala v času, ko živega stika med odrom in publiko ni bilo, so prežeta s spomini, refleksijami o videnem in doživetem ter seveda z dobrimi željami za prihodnost. V njih odmevajo dolg, stoječ aplavz, iskren poklon in globoka hvaležnost.

Akcija "Pismo mojemu igralcu" še vedno poteka. Doslej objavljena pisma lahko preberete na portalu SiGledal. Akcija je bila predstavljena tudi v oddaji Oder, v kateri lahko nekatera pisma tudi slišite. Nekaj pisem in odzivov na akcijo pa lahko poslušate tudi v dveh videoposnetkih, ki sta nastala ob izdaji knjige 100 pisem mojemu igralcu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/izsla-je-knjiga-100-pisem-mojemu-igralcu