STA, 25. 11. 2015

Izšla izgubljena drama Williama Faulknerja

Skoraj stoletje po nastanku je izšla drama Twixt Cup and Lip, ki jo je v mladih letih napisal Nobelov nagrajenec William Faulkner. Enodejanka je postavljena v stanovanje dobro stoječega neporočenega moškega. Prijatelja v 30 Francis in Jim se vsak po svoje trudita, da bi 19-letno Ruth prepričala, naj enega od njiju izbere za moža.

William Faulkner / Foto: Carl Van Vechten, via Wikimedia Commons

Faulkner je dramo Twixt Cup and Lip napisal v zgodnjih 20. letih minulega stoletja, ko je bil v 20 letih. V zbirki Albert and Shirley Small special collections Univerze v Virginiji jo je odkril urednik pri reviji Strand Andrew Gulli in jo objavil v novi izdaji revije, je pisal The Guardian.

"Ob najdbi sem bil izjemno presenečen. Pomislil sem, da gre za dragulj izpod peresa mladega Faulknerja, ki je nato nadaljeval s pisanjem svojih temačnih mojstrovin," je dejal Gulli, ki je med drugim odkril in objavil že izgubljena dela F. Scotta Fitzgeralda in Tennesseeja Williamsa.

V reviji Strand so nanovo odkrito Faulknerjevo dramo opisali kot "lahkotno zgodbo z obdobja jazza". Postavljena je v čas prohibicije, trije prijatelji pa uživajo v prepovedani pijači. Protagonist Jim na neki točki obsodi Ruthino popivanje in se vpraša, kaj se dogaja z mladimi dekleti. Ko jo zaprosi za roko, mu Ruth ironično odgovori, naj ji ne pridiga o tem, kaj je prav, saj ve, da nima možganov.

Gulli je poudaril, da je Faulkner tekst napisal v času velikih družbenih sprememb, še posebej za ženske. Po njegovem mnenju gre za edinstveno delo v pisateljevem opusu, saj kaže njegovo komično stran. Faulkner je sicer znan po svojih intenzivnih, temačnih opisih življenja na ameriškem jugu. Nobelovo nagrado je prejel leta 1949 za edinstven umetniški prispevek k sodobni ameriški literaturi.