STA, 18. 6. 2019

Izkoristi in zavrzi me v Mestnem gledališču ljubljanskem tudi o pomanjkanju empatije in duhovni izpraznjenost mladih

V Mestnem gledališču ljubljanskem bodo v četrtek kot zadnjo premiero v sezoni na Mali sceni krstno uprizorili dramo Izkoristi in zavrzi me avtorice Ize Strehar. Ta po besedah dramaturginje Ire Ratej v besedilu odpira teme, kot so beg pred odgovornostjo, pomanjkanje empatije, iskanje instantne zadovoljitve in duhovna izpraznjenost.

Foto: Peter Giodani

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala Ira Ratej, Iza Strehar v drami Izkoristi in zavrzi me pod povečevalno steklo postavi pet mladih, ki doživijo prometno nesrečo. Čeprav obstaja skušnjava, da bi igro označili kot nekakšen portret mlade generacije, po njenih besedah ne gre za to. To, o čemer Iza Strehar piše, je namreč duh časa, v katerem ti mladi dozorevajo v odrasle, "ki jim ta svet nekaj ponuja, večinoma pa je pri teh ponudbah bolj skop".

Poudarila je, da Iza Strehar v besedilu ne moralizira, svojih junakov ne obsoja, jih ne smeši in jih ne tipizira, ob vsem tem pa ima tudi stališče, kar je po njenih besedah izjemno redko v današnji dramski literaturi. Njen pogled na te mlade in na duh časa, v katerem odraščajo, "je blagohotno naklonjen, z ravno pravšnjo humorno distanco".

Uprizoritev je Ira Ratej označila kot "zelo impresiven in silovit debut" Ize Strehar, ki je med drugim za dramsko besedilo Vsak glas šteje na 27. festivalu Dnevi komedije v Celju prejela žlahtno komedijsko pero. Dodala je, da je pričujoče besedilo na nek način "precej drugačno od njenega siceršnjega pisanja, hkrati pa v sebi nosi vse motive in neke posebne značilnosti njenih prejšnjih del".

Besedilo Izkoristi in zavrzi me je nastalo kot del programa rezidenčno avtorstvo MGL, v katerem mladi slovenski dramatiki pišejo besedila v dialogu z režiserjem, dramaturgom in drugimi člani ustvarjalne ekipe bodoče uprizoritve.

Režijo je prevzel igralec Gregor Gruden, s katerim sta, kot je poudarila Iza Strehar, dobro sodelovala. Dodala je, da je zaradi tesnega sodelovanja že pred pričetkom vaj ni skrbelo, da tekst ne bi bil pravilno uprizorjen, pa tudi igralska zasedba se ji je zdela odlična.

Kot je povedal Gruden, besedilo Ize Strehar zaznamujejo kratki prizori, ki se zelo hitro menjavajo in kjer je veliko časovnih preskokov. Spregovoril pa je tudi o glasbeni podlagi celotne predstave, ki je nastala na podlagi pesmi, ki jo mladi poslušajo v avtu v času nesreče in ki jo je posnela glasbena skupina Kamerad Krivatoff, katere član je tudi sam. Pesmi sicer gledalci v predstavi ne slišijo, tako kot ne vidijo same nesreče, predstava pa zaradi naštetega na nek način deluje kot glasbeni videospot.

Igralcem je bilo, kot so povedali, med študijem predstave največji izziv sprejeti in vzljubiti like v predstavi, takšne kot so. Kot je povedala Lena Hribar, so "resnično zoprni", kot igralci pa imajo tendenco, da jih hočejo opravičiti. Nato so nekako prišli do tega, da so "šli v te ljudi brez empatije", je dodala.

V predstavi igrajo še Anuša Kodelja (AGRFT), Filip Samobor, Matic Lukšič in Tines Špik k.g. Koreograf je Sebastjan Starič, za likovno podobo uprizoritve pa so poskrbeli scenograf Damir Leventić, kostumograf Andrej Vrhovnik, oblikovalka maske Mirela Brkić in oblikovalec svetlobe Boštjan Kos.

Z uprizoritvijo Izkoristi in zavrzi me v MGL tudi zaključujejo repertoarno posebnost programa Male scene dramski igralci režirajo.

MGL, Iza Strehar, Izkoristi in zavrzi me