STA, 25. 6. 2021

Celje gosti mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1

V Celju bo potekalo mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1, ki ga pripravljata celjska območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Plesni forum Celje. Zvrstilo se bo 23 plesnih miniatur v dveh starostnih skupinah, v prvi so plesalci, rojeni med letoma 2002 in 2005, v drugi pa rojeni med letoma 1997 in 2001.
:
:

Foto: Pixabay

Za izhodišče tokratnega 12. tekmovanja so plesalci lahko izbrali temo Plešem, ker ... ali pa so se povsem prepustili svojemu navdihu, v obeh primerih pa jih mentorji spodbujajo k iskanju svojega plesnega izraza. Predstavili se bodo plesalci, ki so na državnem tekmovanju Opus 1 dosegli zlato priznanje, ter prek videoposnetkov izbrani plesalci iz tujine, ki letos prihajajo iz kar sedmih držav, in sicer Madžarske, Francije, Izraela, Italije, Španije in Nemčije ter ZDA.

Tekmovanje se bo začelo ob 17. uri, ko se bodo na odru Gledališča Celje zvrstili plesalci mlajše starostne skupine, ob 18.15 pa bo sledila starejša starostna skupina. Dogajanje se bo potem preselilo na oder Plesnega Foruma Celje, kjer bo ob 20.30 nastopila prejemnica OPUS Produkcijske nagrade 2019, ki jo podeljujeta omenjeni sklad in Plesni studio Intakt, Danielle Lamensdorf s plesno predstavo Where Does The Wind Blow. Večer se bo zaključil s podelitvijo nagrad najboljšim in z druženjem sodelujočih.

Plesne miniature bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo plesni strokovnjaki Marta Ladjanszki z Madžarske, Raul Tamez iz Mehike in Gregor Kamnikar iz Slovenije. Podelili bodo denarne nagrade za najboljšo plesno miniaturo, najboljši koncept in najboljši plesni nastop.

Poleg tega bosta Plesni studio Intakt in omenjeni sklad podelila produkcijsko nagrado za realizacijo novega projekta, ki bo imel premiero na Opus 1 prihodnje leto. Generacijska žirija bo izbrala najboljšo plesno miniaturo v vsaki starostni skupini, ki bo prejela bon za izobraževanje na Poletni plesni šoli 2021 v Ljubljani. Umetniški direktor mednarodnega festivala sodobnega plesa Front@ Matjaž Farič, pa bo izbral plesne miniature, ki bodo predstavljene na 16. festivalu Front@ v Murski Soboti.

OPUS 1, Plesni forum Celje, JSKD