SMG, 3. 3. 2014

Izdajalec otvarja festival v Atenah

Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! v režiji Oliverja Frljića je največja mednarodna uspešnica Slovenskega mladinskega gledališča; samo lani je gostovala na številnih pomembnih festivalih v Evropski uniji, Braziliji in Ruski federaciji, kjer je bila nagrajena za pogum pri ustvarjanju političnega gledališča.
:
:
foto Žiga Koritnik
foto Žiga Koritnik
foto Žiga Koritnik
foto Žiga Koritnik
foto Žiga Koritnik
foto Žiga Koritnik

Letošnja mednarodna gostovanja te predstave se bodo začela v sredo, 5. marca 2013, v Atenah. V prestižni veliki dvorani Onassisovega kulturnega centra bo slavnostno otvorila nov geopolitični festival Tranzicije ali Prehodi, ki bo potekal med 5. in 16. marcem 2013.

Namen festivala je razširiti in poglobiti kulturni dialog s državami, ki so jih zaznamovale globoke geopolitične spremembe. V treh zaporednih letih bo izpostavil kulturne bazene različnih geografskih dolžin in širin, začenši s prostorom od južnega do zahodnega Balkana, se pravi z regijo, ki ji pripada tudi Grčija.

Predstava SMG, ki tematizira meje svobode in identifikacije z nacionalnim v prostoru bivše Jugoslavije, se zdi kot nalašč za otvoritev takšne gledališke maifestacije, zato je Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! že pred začetkom postal njen zaščitni znak.

Nesporna atrakcija festivala je legenda performansa Marina Abramović, ki bo spregovorila o svoji umetnosti in umetniškem akcionizmu, med odmevnimi gosti z območja od Romunije, preko Bolgarije, Hrvaške do Slovenije pa omenimo še naslednja: Ivo Dimchev, Janez Janša, Via Negativa, Bad Company, Matija Ferlin.

Več informacij: Festivalska stran

 

Atene, SMG, Preklet naj bo izdajalec, Grčija