SMG, 31. 5. 2012

Izdajalec nadaljuje turnejo po uglednih festivalih

Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, nova mednarodna uspešnica SMG v režiji Oliverja Frljića in izvedbi igralk in igralcev Mladinskega, po izjemno uspešni predstavitvi v Bruslju nadaljuje turnejo na uglednih festivalih TRANSAMÉRIQUES v Montrealu ter THEATERFORMEN v Braundschweigu.
:
:

foto Žiga Koritnik

Predstavo Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! bodo 31. maja ter 1. in 2. junija 2012 odigrali na festivalu TransAmériques v Montrealu. Ta programsko obsežni festival, ki predstavlja izzivalna in aktualna gledališka dela, imajo v Montrealu za osrednji kulturni dogodek, pomemben tako za Kanadčane kot mednarodno skupnost. Vstopnice za festival, ki poteka od 24. maja do 9. junija 2012, so bile v prodaji že od aprila, na letošnjem programu pa so se znašla tudi zelo ugledna imena, kot so Danièle Desnoyers, Anne Teresa De Keersmaeker in Romeo Castellucci.

Kot je v svojem nagovoru ob začetku festivala med drugim povedala umetniška voditeljica Marie-Hélène Falcon, festival ni namenjen predstavitvi zgolj enega samega glasu, telesa, ene same generacije, ampak je to forum za odprtost in dialog, za spopad različnih idej, prostor domišljije, praznovanja, subverzije in svobodomiselnosti.

Ekipa predstave Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! bo iz Montreala odletela v Braunschweig, kjer se bo Slovensko mladinsko gledališče predstavilo 6., 7. in 8. junija 2012. Pomemben nemški mednarodni gledališki festival Theaterformen izmenično pripravljata Hannover in Braunschweig. Letošnji bo med 31. majem in 10. junijem potekal v Braunschweigu. Otvoritveno predstavo bo letos pripravila gledališka skupina Rimini Protokoll; naslovila jo je 100-odstotni Braunschweig. V njej bo sodelovalo tudi sto prebivalcev tega mesta, v katerem sicer živi 248.867 ljudi, 48,8 odstotka moških in 51,2 odstotka žensk, 9,7 odstotka jih je starejših od 75 let, 14 odstotkov je katoličanov. V skladu z omenjenimi odstotki bo tudi igralska zasedba otvoritvene predstave. Tema letošnjega festivala, na katerem bodo predstavili tudi petnajst gledališč iz tujine, bo odnos posameznika do družbe.

Braundschweig, Festival Theaterformen, Festival Transameriques, Montreal, Preklet naj bo izdajalec, Kanada, Belgija, Nemčija