STA, 20. 3. 2014

Ivanušičeva predstava na zagrebškem festivalu kabareta

V Histrionskem domu v Zagrebu se bodo z glasbeno komedijo Kraljeva služkinja avtorja in režiserja Boris Kovačevića v izvedbi Tetara Barakuda drevi pričeli 7. Gumbekovi dnevi. Na programu letošnje izdaje festivala, posvečenega zagrebški kabaretski tradiciji, je tudi glasbena predstava Jureta Ivanušiča Srce v kovčku.
:
:


Letošnji Gumbekovi dnevi bodo sicer ponudili 14 kabaretskih predstav iz Hrvaške, BiH, Slovenije in Srbije.

"S predstavami želimo zabavati občinstvo, dober kabaret pa mora vsebovati tudi družbeno satiro in družbeno oziroma politično sporočilo," je dejal direktor igralske druščine Histrioni Zlatko Vitez na predstavitvi letošnjega festivala.

Kot je napovedano na spletni strani Histrionskega gledališča, bo Ivanušičeva predstava, ki govori o življenju in delu belgijskega šansonjerja Jacquesa Brela, na sporedu v petek.

Hrvaško narodno gledališče (HNK) iz Zagreba bo na festivalu izvedlo predstavo Operni cabaret v režiji Jasne Žarić, v katerem predstavljajo kabaretske vrhunce 20. stoletja.

Do konca marca se bodo zvrstile še predstave zagrebških gledališč Kerempuh, Tetaer Exit, Žar ptic in Gustl teater, pa tudi predstave gledališč iz Varaždina, Karlovca, Osijeka, Beograda in Sarajeva.

Festival bodo sklenili 1. aprila s podelitvijo nagrad in projekcijo filma o zgodovini zagrebškega kabareta z naslovom Ali ste bili v Zagrebu, gospod Cabaret?.

Histrioni festival kabareta pripravljajo v spomin na svojega pokojnega člana Mladena Crnobrnjo Gumbeka, ki je svojo zadnjo predstavo odigral leta 1999.

Zagreb, Gumbekovi dnevi, Jure Ivanušič, Hrvaška