CK Španski borci, 21. 3. 2016

Italijanski novi val v Španskih borcih

V torek, 22. marca, ob 20. uri bo v Španskih borcih potekal skupni večer, poimenovan Italijanski novi val. Predstavila se bosta mlada italijanska koreografa in performerja Piergiorgio Milano in Marco D’Agostin.
Foto: Andrea Settanni
Foto: Andrea Settanni
Foto: Andrea Settanni
Foto: Andrea Settanni
Foto: Andrea Settanni
Foto: Alice Brazzit
Foto: Alice Brazzit
Foto: Alice Brazzit

V okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Centru kulture Španski borci in v sodelovanju z mrežo Aerowaves predstavlja mlado, ekstravagantno evropsko plesno produkcijo, v torek, 22. marca, v skupnem večeru, poimenovanem Italijanski novi val, predstavljajo performansa mladih italijanskih koreografov in performerjev: Pesadilla (Nočna mora) Piergiorgia Milana in Everything is OK (Vse je v redu) Marca D’Agostina.

Po predstavi bo v veliki dvorani potekal pogovor z ustvarjalcema, ki ga bosta moderirala publicistka Nika Arhar in umetniški vodja Španskih borcev, Iztok Kovač.

Piergiorgio Milano: Pesadilla (Nočna mora)

Pesadilla v španščini pomeni nočno moro. Ali se ta začne z odprtimi ali zaprtimi očmi? Ali nekdo, ki ne more spati, ostane buden? Kaj nam preprečuje, da ne moremo spati? In kaj nam preprečuje, da ne moremo ostati budni? Velik del našega živlenja je posvečen spanju: ali ima na nas večji vpliv resničnost ali sanje? Pesadilla se ukvarja z vprašanji vsakodnevega stresa ob zahtevi, da moramo »biti zvesti sebi«, kar v nas vzbuja strah, tesnobo, neodločnost ... ter nespečnost. Govori o krhkosti človeka, ki se giblje med resničnostjo sanjarjenja z odprtimi očmi in življenja z zaprtimi očmi. Ples in gledališče v cirkuškem telesu.

Piergiorgio Milano je koreograf, plesalec in akrobat. Sodeloval je s številnimi pomembnimi imeni sodobnega plesa, kot so Sidi Larbi Cherkaoui, David Zambrano, Rodrigo Pardo in Raffaella Giordano, nastopal pa je v predstavi Tabac Rouge Jamesa Thiérréja. Za svoj solo Denti je prejel nagrade Mas Danza (ES), Baltic Movement (PL) in Dance Factory (IT). Za predstavo Ai Migranti je prejel nagrado Equilibrio 2010, ki pa jo je prejel tudi za svojo najnovejšo produkcijo Pesadilla.

Marco D’Agostin: Everything is OK (Vse je v redu)

Everything is OK (Vse je v redu) performerja Marca D’Agostina se ukvarja s pomembnostjo "brezdelja". Raziskave so pokazale, da je stanje nedejavnosti ključnega pomena pri temeljnih možganskih procesih, ki so povezani z ustvarjalnostjo, spominom in čustvi. D’Agostin v predstavi skuša v gledalcih zbuditi stanje popolne kontemplacije - pogled na svet, v katerem "stvari govorijo same zase".

Predstava gledalca zasuje z neprekinjenim tokom dogodkov. Artikulirano, natančno telo Marca D’Agostina je posoda, ki iz sebe meče podobe in gibe iz sveta zabave. Zdi se, kot da sta tako plesalec kot njegovo občinstvo na preizkušnji: vsak gib vodi v prepoteno izčrpanost. Kdaj se bo naš pogled utrudil in predal? Le eno vprašanje ostane pred množico utrujenih oči: kaj si še lahko ogledamo?

Marco D’Agostin (1987) je performer in koreograf, ki deluje na področjih gledališča, plesa in filma. Plesno se je izobraževal pri ustvarjalcih, kot so Yasmeen Godder, Nigel Charnock, Emio Greco/Accademia Mobile, André Gingras, Simona Bertozzi, Sharon Friedman, Jorge Crecis, Rachel Krische in Guillermo Weickert. Od leta 2010 razvija lastno raziskovalno koreografsko delo na podlagi različnih mednarodnih projektov, kot so Choreoroam Europe (pod mentorstvom Rosemary Butcher), Act Your Age (pod mentorstvom Wendy Houstoun/DV8) in CD16, v parterstvu s plesno šolo SNDO iz Amsterdama (pod mentorstvom Katarine Bakatsaki).

Evropska plesna mreža Aerowaves je predstavo Everything is OK umestila med prioritetna dela za leto 2016, švedska plesna mreža Dancenet Sweden pa izbrala za turnejo po Švedskem jeseni 2016.

Povezani dogodki