Aksioma, 16. 3. 2020

Iniciativa za podporo mladim umetnikom U30+

Aksiom – Zavod za sodobne umetnosti Ljubljana vabi slovenske ustvarjalke in ustvarjalce, stare do 35 let, k prijavi novih umetniških projektov za leto 2021.

U30+ je Aksiomina iniciativa, ki podpira novo produkcijo mladih slovenskih umetnic in umetnikov do 35. leta v želji, da bi posegla v vrzel, ki nastane po koncu šolanja in pred vstopom v umetniški svet ter med mlado generacijo in uveljavljenimi umetniki, in da bi prinesla večjo vidnost novim trendom v slovenski sodobni umetnosti.

Aksioma izbranim umetnikom ponuja mentorstvo lokalnih in/ali mednarodnih strokovnjakov ter možnost dela s profesionalno, priznano in izkušeno ekipo, ki sledi razvoju njihovega predloga skozi vse faze in vidike produkcije. Zagotavlja jim produkcijska sredstva, avtorski honorar, primeren prostor ali kontekst, v katerem lahko javnosti predstavijo rezultate svojega dela, tehnično opremo in podporo, promocijo, foto in/ali video dokumentacijo, urejanje klipinga in priložnost za nadaljnje predstavljanje svojega dela preko lokalnih in mednarodnih partnerjev Zavoda.

Od leta 2013 umetniki, ki so sodelovali v iniciativi U30+, niso le imeli priložnost izvedbe samostojne razstave (pogosto v Projektnem prostoru Aksioma), temveč so tudi gostovali na samostojnih in skupinskih razstavah ter festivalih pri slovenskih in tujih institucijah, kot so Center Urbane Kulture Kino Šiška, MGLC – Mednarodni grafični likovni center, Galerija Škuc, osmo/za, Ravnikar Gallery Space in FEKK – Festival kratkega filma v Ljubljani, Festival Pixxelpoint in Galerija Tir/Mostovna v Novi Gorici, Galerija Simulaker in Festival Fotopub v Novem Mestu, Festival Speculum Artium/Delavski Dom Trbovlje, Galerija Miklova hiša v Ribnici, Kino Otok v Izoli, MFRU – Mednarodni festival računalniške umetnosti v Mariboru, FSF – Festival slovenskega filma v Portorožu, Festival Zoom in Galerija Filodrammatica na Reki ter Galerija VN v Zagrebu.

Januarja 2018 je izbrana skupina umetnikov, ki je sodelovala v programu U30+, svoja dela predstavila na skupinski razstavi v UGM Studiu v Mariboru. Razstava z naslovom Hej, me v redu slišiš? je bila generacijska razstava, ki se je osredotočila na posredovano komuniciranje med digitalnimi domačini in je orisala nastajajoči trend na mladi slovenski »post-digitalni« umetniški sceni. Razstavo je kuriral Jure Kirbiš, na njej pa so sodelovali Nika Ham, Emil Kozole, Iza Pavlina, Dorotea Škrabo in Valerie Wolf Gang. V letu 2020 Aksioma nadaljuje sodelovanje z UGM Maribor, kjer se bo odvila druga tovrstna skupinska razstava, tokrat pod naslovom Hej, kje si zdaj?. Dela bodo predstavili Sara Bezovšek, Lea Culetto, Vid Merlak in Danilo Milovanović.

Program U30+ je odprt vsem umetnikom ne glede na njihov izrazni jezik, z vseh področij in medijev (od multimedijskih instalacij do performansov, od spletnih intervencij do knjig umetnikov, od slik do videov), ki raziskujejo tematike v jedru poslanstva Aksiome, predvsem družbene, politične, estetske in etične strukture sodobne post-digitalne družbe.

Izbrani bodo do 3 projekti, ki bodo premierno predstavljeni tekom leta 2021 v Projektnem prostoru Aksioma ali na drugem prizorišču v Ljubljani.

Končni format projektov je lahko instalacija, razstava, performans ali intervencija v javnem prostoru oziroma na spletu.

Rok oddaje: 17. 5. 2020 do polnoči

Prijavo pošljite v formatu PDF na naslov: aksioma.org@gmail.com

Prijava naj vsebuje:

  • ime in priimek, e-naslov, št. mobilnega telefona, datum in kraj rojstva, kratek življenjepis in CV, povezave do spletne strani in/ali socialnih omrežij (Tumblr, Instagram itd., le če so del umetniške prakse prijavitelja) – največ 1 stran.
  • opis načrtovanega projekta (osnovni koncept, opis izvedbe) – največ 1 stran.
  • izjava, ali s projektom kandidirate na drugih razpisih, pozivih in/ali natečajih.

Avtor ali člani avtorske skupine morajo biti rojeni po 1. 1. 1986.

Potek izbora projektov:

  • Predizbor: avtorje izbranih projektov bomo povabili na razgovore, ki bodo potekali od 5. 7. do 31. 8. 2020.
  • Končni izbor projektov: do konca septembra 2020 bomo z izbranimi avtorji/cami sklenili dogovor o sodelovanju za leto 2021 (realizacija projektov je odvisna od uspešnosti prijav zavoda Aksioma na pozive Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana).

Več informacij: Povezava

Aksioma