STA, 13. 12. 2022

Igra žbam! Simone Semenič v SMG o temeljnih današnjih temah

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) so na oder postavili dramsko besedilo Simone Semenič žbam! v režiji Vita Tauferja. Po njegovih besedah se besedilo, ki ga je opisal kot izjemno duhovitega, ukvarja s temeljnimi današnjimi temami, "vozli tega trenutka, ko enostavno pretekli odgovori ne zadoščajo". Premiera bo v petek v spodnji dvorani.
:
:
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor SMG Tibor Mihelič Syed, so sprva želeli na oder postaviti besedilo Simone Semenič 5fantkov.si. v Tauferjevi režiji, a s to razliko, da bi prvič, odkar se omenjeno besedilo uprizarja, vloge fantkov namesto zrelih igralk igrali zreli igralci. Nato je iz Tauferjeve želje, da Simona Semenič dramo nekoliko dopolni, nastalo novo besedilo, ki pa ima kar nekaj skupnih značilnosti s 5fantkov.si. Če so v 5fantkov.si liki skozi otroško igro reproducirali vloge svojih očetov, v igri žbam! žene, ki jih igrajo zreli igralci, v želji, da bi pripravile ljubiteljsko gledališko predstavo, reproducirajo vedenjske vzorce svojih mož.

Simona Semenič je pojasnila, da se "dopisovanje" ni izšlo, saj se ji je, ko je začela z dopisovanjem prizora ali dveh, zazdelo, kot da bi besedilo 5fantkov.si pred 15 leti napisala druga oseba in tako je nastalo novo besedilo. Kot skupno točko obeh besedil je izpostavila igro v igri. Pri 5fantkov.si liki igrajo več iger, pri žbam! ljubiteljice gledališča odigrajo več prizorov neke igre.

Po Tauferjevih besedah se besedilo ukvarja s temeljnimi današnjimi temami, "vozli tega trenutka...". Kot je dejal, je v tem smislu tudi njihov projekt "eno tako preverjanje vseh zagonetk in družbenih protislovij". "To je tisto, kar to besedilo premišljuje in to v celoti, s stališča umetnosti, na sintetičen način, sintetičen v smislu, da vključuje vsa protislovja in jih daje občinstvu v razmislek na najširši možen način," je povedal režiser. Dodal je, da v predstavi ne dajejo odgovorov, ampak razpirajo vprašanja, "vprašanja, ki si jih zastavlja skupina žensk, ki je prišla v neko klet, da bi premislile svoje temeljne težave s svetom, možnimi, družino, a pogoj da bi to opravile, je, da se s tega sveta izločijo".

Dario Varga, ki igra dorotejo, je povedal, da gre pravzaprav za dve vlogi, najprej vlogo doroteje in nato še njenega moža, kot si ga predstavlja ona sama, da bi se obnašal.

Ivan Godnič, ki je, kot je povedal, v igralski karieri odigral že več ženskih vlog, je vlogo v pričujoči predstavi opisal kot eno najtežjih, saj tukaj igrajo ženske, ki se preklapljajo v moške in nato nazaj, kar mu je bilo v velik izziv. Pri tem mu je bilo v veliko pomoč tudi sodelovanje z avtorico besedila, ki je bila prisotna na vajah.

 

Simona Semenič je povedala, da je ves čas procesa potekal pogovor z ekipo, celoten proces pa opisala kot zelo "konstruktiven, ustvarjalen in inspirativen". Kot je še povedala, je po pogovoru z režiserjem, da naj dopolni igro 5fantkov.si, napisala besedilo, v katerem je bilo 17 likov, čeprav je vedela, da bo igralo le pet igralcev. Nato je v besedilo najprej posegel dramaturg Emil Filipčič in ga del izločil, potem so ga nadgrajevali - dodajali in odvzemali - še tekom vaj glede na režijo in potrebe igralcev.

 V predstavi igrajo še Jurij Drevenšek k. g., Uroš Maček in Sebastjan Starič k. g.. Scenografinja je Urša Vidic, kostumografinja Barbara Stupica, oblikovanje luči je prevzel Matjaž Brišar.

Vito Taufer, SMG, Simona Semenič, žbam!

Povezani dogodki

Zala Dobovšek, 16. 12. 2022
Ženska je vedno premalo ali pa preveč