STA / TSD, 26. 3. 2019

Pri KUD Sodobnost International tudi Vilčnikove drame

Pri KUD Sodobnost so predstavili svoje nove izdaje, med katerimi so tudi tri drame Roka Vilčnika. Knjiga bo predstavitev doživela tudi v okviru 49. Tedna slovenske drame, ki se v Kranju začenja jutri, 27. 3.

Rok Vilčnik rokgre / Foto: Goran Blagajac

V knjigi z naslovom Drame so zbrana tri Vilčnikova dramska dela: Tarzan, Ljudski demokratični cirkus Sakešvili in Naše gledališče. Vilčnik je povedal, da imajo njegove drame v gledališču svojo produkcijsko pot, v katero se ne vpleta. Prepričan je, da so "drame orodje za imitacijo in so zato stvar tistih, ki imitirajo in ne več avtorja". Vse tri drame so bile nominirane za Grumovo nagrado, Ljudski demokratični cirkus Sakešvili jo je leta 2016 tudi prejel. Ne glede na to, ali Vilčnik pred nas postavlja ljubezenski trikotnik v džungli, cirkus iz totalitarne sakešvilske države ali "naše" gledališče, vsakič znova razgalja bolj ali manj skrite načine delovanja človeške družbe in njenih institucij, kritična ost je nespregledljiva, in če se na začetku ob dramatikovem nezgrešljivem humorju še hahljamo, je proti koncu smeh vse bolj grenak. Avtorjeve puščice namreč še predobro zadenejo svoj cilj. Po uspešnih uprizoritvah na domačih in tujih odrih zdaj drame čaka novo, vzporedno življenje v knjigi.

Vse drame so bile uprizorjene in dobro sprejete med občinstvom. Tarzan, ki je naletel na dober odziv v Zadru, je menda občinstvo navdušil s humorjem, "za katerega Hrvatje dotlej niso vedeli, da ga Slovenci imamo," se je pošalil avtor.

Knjiga bo predstavljena tudi na 49. Tednu slovenske drame. Na festivalu se obetata tudi gostovanji Hrvaškega narodnega gledališča Zadar in gledališča Theatre Gigante iz ZDA, ki bosta uprizorili Vilčnikovega Tarzana.

Rok Vilčnik

Povezani dogodki