STA, 20. 5. 2022

Ob novogoriškem gledališču bodo postavili zunanji amfiteater

V Novi Gorici so danes položili temeljni kamen za nov zunanji amfiteater. Skupaj so ga odkrili minister za kulturo v odhodu Vasko Simoniti, podžupanja Mestne občine Nova Gorica Damjana Pavlica in direktorica Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica Mirjam Drnovšček. Ministrstvo za kulturo je za projekt namenilo 2,5 milijona evrov.

Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Zunanji amfiteater bodo zgradili na območju med SNG Nova Gorica in Goriško knjižnico Franceta Bevka, sprejel bo okrog 500 gledalcev.

"Vsak kulturni dogodek kjerkoli v Sloveniji je posredno pomemben tudi za državo, saj vzdiguje neko splošno raven in človeka napolnjuje z neko radostjo," je v slavnostnem nagovoru na današnji postavitvi temeljnega kamna povedal minister za kulturo v odhodu Vasko Simoniti. Po njegovem mnenju pa je amfiteater pomemben zaradi tega, ker se bo na tak način novogoriško gledališče zaokrožilo, "kompletiralo", na drugi strani pa ga Nova Gorica kot pomembno kulturno središče tudi potrebuje.

"Upam, da bo tudi amfiteater postal tisti podij, kamor bodo predstave na prostem vabile ljudi. Z delom se lahko začne, država je zagotovila 2,5 milijona evrov za gradnjo, pridobljeno je tudi že gradbeno dovoljenje," je v izjavi po dogodku še povedal Simoniti.

Zadovoljni so tudi na novogoriški občini. Podžupanja Damjana Pavlica je povedala, da je občina zagotovila brezplačno zemljišče, saj računa na to, da se bodo na tem območju lahko dogajale tudi druge predstave in prireditve, kar bo še posebej pomembno v letu 2025, ko bo Nova Gorica postala Evropska prestolnica kulture.

"Amfiteater je dejansko prvi infrastrukturni projekt, ki ga pridobiva mesto za prihajajoči EPK," je še poudarila Pavlica.

Direktorica SNG Nova Gorica Mirjam Drnovšček pa pričakuje začetek gradnje že v kratkem. "Za gledališče je to izjemna pridobitev. Po 30 letih bomo pridobili tako gledališče, kot si ga je v načrtih zamislil arhitekt Vojteh Ravnikar." Najprej bo potrebno izvesti še razpis za izbiro izvajalca, nato pa se bo gradnja res lahko začela.

Amfiteater bo tudi čezmejno kulturno središče. Z njim bo imela Nova Gorica možnost večjega nabora predstav, tudi opernih in baletnih, ki jih bo lahko ponudila občinstvu.

V prvi fazi je predvidena izgradnja odra in tribun z osnovno odrsko tehniko. Dela naj bi bila po sedanjih časovnih okvirih končana do prihodnjega leta, ko naj bi amfiteater že začeli tudi uporabljati. Sledila bo druga faza, v kateri je predvidena izgradnja premične strehe in nadgradnja odrske tehnike; ta naj bi bila končana do leta 2025, ko bo Nova Gorica postala Evropska prestolnica kulture.

SNG Nova Gorica