STA, 3. 10. 2014

Heroj 1.0 v SMG o herojstvu v današnjem svetu

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) so na oder postavili avtorski projekt Uroša Kaurina in Vita Weisa Heroj 1.0. Predstava se ukvarja s problematiko herojstva v današnjem svetu in položajem mladega človeka, ustvarjalca, postavljenega pred dejstvo, da v družbi ni potreben. Premiera bo v petek, 10. oktobra, ob 19. uri.
:
:

Foto: Lea Čehovin

Heroj 1.0, prvi del Kaurinove in Weisove gledališke nanizanke, se ukvarja z omahljivostjo posameznika. Predstava izhaja iz predpostavke, da ljudje tratimo čas z jadikovanjem, jezo ali zgražanjem nad nesposobnostjo in pasivnostjo drugih, hkrati pa tudi nas same zaznamuje nezmožnost akcije, sta na včerajšnji novinarski konferenci povedala ustvarjalca.

Protagonista slikata tipično pozicijo mladega človeka, ki je postavljen pred dejstvo, da je nepotreben del družbe. Heroja pa sta pripravljena žrtvovati vse - svoj um, telo, čas, kariero, seksualno identiteto in odrsko integriteto.

"Današnji čas je zrel za heroje," je povedal Kaurin. Ustvarjalca tako v predstavi razpeta med deško naivnostjo ter navdušenostjo nad treningom in fitnesom dokazujeta, da ju potrebujemo in da heroji niso tehnološki višek. Osnovni motiv predstave je, tako ustvarjalca, ambicija, tudi če se na prvi pogled zdi, da situacija, v kateri bi svojo herojskost lahko pokazala, ne obstaja.

"Prva in največja junakova zmaga je tista, ki jo doseže nad samim seboj. Prav tako je lahko junak v tej predstavi le tisti, ki bo neizprosen do samega sebe," so ob predstavi zapisali na spletni strani SMG.

Kaurin in Weis snov za predstavo črpata tako iz likovnih upodobitev junakov od antike do danes, kot iz literature, filozofije in osebnih izkušenj. Ustvarjalca sta večino dela pri predstavi opravila sama, uprizoritev je nastala po njuni zamisli, konceptu, skoraj v celoti sta prevzela tudi režijo.

Dramaturgijo je prevzela Katarina Stegnar, video Boris Bezić, glasbo pa Lea Čehovin. Pod oblikovanje vizualne podobe se podpisuje skupine son:DA, oblikovanje zvoka je prevzel Marijan Sajovic, luči pa David Cvelbar. Predstava je nastala v koprodukciji SMG in Moment.