Teater CD, 22. 9. 2009

Hanna Preuss: Sence.Misli.Risbe.Takt.

Interaktivna predstava, v kateri se gledalec znajde med resničnostjo in posnetkom‏.
:
:

Hanna Preuss, glasbenica, tonska mojstrica, profesorica režije zvoka,
ustvarja sonorične posege na različnih umetniških področjih, od gledališča, filma, sodobnega plesa, vizualnih umetnosti, fotografije do oblikovanja in arhitekture.
Če je bila njena Sonoria glasbena instalacija v gledališkem prostoru, v kontrapunktu z lučjo in v stiku z izraznostjo človeškega telesa in Soniferus vznemirljiva, otipljiva galerijska intervencija, ki je obiskovalcu ponujala izkušnjo telesnega zaznavanja fenomenov, povezanih z zvenenjem, Kantata na besede in podobe pa site specific umetnina v notranjosti Grajske cisterne na Ljubljanskem gradu, je Sence.Misli.Risbe.Takt. sonorična gledališka predstava, v kateri zgodbe ne vodi beseda:  to vlogo prevzame zvok. Gibljivi večrazsežni zvok vzbuja v gledalcih čustvene odzive in miselne slike, pripovedna moč zvoka pa vodi gledalca skozi vsebine, ki niso nič manj razumljive kot pri klasičnem, verbalnem prenosu informacije.

Predstava temelji na osnovni pripovedni liniji o treh ženskah, ki se znajdejo v temi med življenjem in smrtjo. Vsaka od njih je na življenje še vezana z neko čustveno nitjo, ki jo povezuje z nekom na oni strani. Preden se lahko odpravijo naprej, morajo to nit razplesti.
Poleg treh igralk v prostoru gledališča obstaja še več tihih akterjev, ki zrejo v življenje in se še odločajo o prehodu: gledalci, ki tiho sedijo v temi. Obrazi ljudi, projicirani v temi z NightVision kamero, so povsem bledi, brezkrvni, zenice so nenavadno razširjene, kamera zazna samo bližnje predmete, okolica izginja v temo. Posameznik se sicer takoj prepozna, a hkrati je tako spremenjen, da svojo podobo občuti, kot bi gledal duha. Tako se tudi gledalec čustveno in miselno znajde nekje vmes, med resničnostjo in posnetkom, življenjem in spominom nanj. Interaktivnost med gledalci in predstavo pomeni, da je vsaka ponovitev enkratna in drugačna, saj se bodo v temi osamljeni posamezniki na zvočne, vizualne in čutne impulze različno odzivali.

Namen predstave je uzaveščanje tabuizirane tematike smrti in dokončnosti, hkrati pa vzbujanje refleksije o transcendenci in iskanju smisla v končnosti našega bivanja in odnosov ter prevzemanju odgovornosti za pogosto nezavestne življenjske odločitve in odzive.

»Zamisel o projektu se je izoblikovala leta 2005, ko sem doživela svojo prvo intimno smrt. Moje področje ustvarjanja je sicer film, toda ob tem dogodku sem čutila, da lahko samo živa navzočnost igralcev izoblikuje, kar me je pretresalo: nemoč ob neskladju med intimnim doživetjem in spominom nanj, nemoč ob tem, ko v drugo izgubljamo svoje bližnje, ko se naš intimni spomin pomeša in izgubi v skupnem spominu. Vseeno pa se naš odnos z ljubo osebo ne konča ob koncu njenega življenja: naše življenje neusmiljeno teče naprej, nas spreminja in preoblikuje, in ko vsakič znova preigravamo spomine, povzemamo pogovore in prebiramo pisma, dobivajo v luči naših novih spoznanj nove pomene in pomembnost. Po eni strani torej spomin na dogodek pomeni postopno izgubo, bledenje, po drugi pa se s časom spomin napolni z novimi vsebinami, ki ga bogatijo in mu vdihnejo novo življenje,« je v obrazložitvi za nastanek ideje zapisala avtorica teksta Hanna Slak.

Predstava se išče v zrcalnem obratu antične tragedije. Drama nesmrtnih ob izgubi živečih vodi v spoznanje, da so spomini spoznavanje samih sebe, sprejem neizogibne ločitve od materije pa katarza, ki vodi v svobodo.
Sence.Misli.Risbe.Takt. je ideja, ki združuje izrazna sredstva gledališke in filmske umetnosti ter zvočne instalacije v prostoru.

Interaktivna gledališka predstava Sence.Misli.Risbe.Takt. je izrazito interdisciplinarne narave, saj gre za sobivanje ali plastenje elementov performativnih umetniških praks s filmskimi in video ter sonoričnimi umetnostmi, podprtimi z najsodobnejšo tehnologijo. Tovrstne uprizoritvene prakse, drzne in tvegane, so po evropskih odrih že dolgo na repertoarju naprednejših gledališč in skupin. Predstava, kot je Sence.Misli.Risbe.Takt., ki nastaja v domači produkciji, pomeni, da v Ljubljani evropske uprizoritvene prakse ne le spremljamo, ampak jih tudi soustvarjamo in v njih sodelujemo.

Interaktivna gledališka predstava Sence.Misli.Risbe.Takt. bo imela predpremiero na mednarodnem gledališkem festivalu Ex Ponto,  premiero in reprize pa v Dvorani Duše Počkaj Cankarjevega doma. Nato bo nadaljevala svojo pot v Trst, Celovec in Oslo.

FESTIVALSKA PREMIERA/EX-PONTO: sreda, 23. septembra 2009, ob 19.00 uri
SLAVNOSTNA PREMIERA: sobota, 26. septembra 2009, ob 20.00 uri

Hanna's Atelier, 7. 1. 2011
Premiera predstave Pobeg Vitruviana
Teater CD, 2. 9. 2010
Skozi oči dotika
Teater CD, 31. 8. 2010
Teater CD - Sezona 2010/11