STA, 6. 12. 2019

Handke se v Stockholmu ni mogel izogniti vprašanjem o svoji drži do vojn na Balkanu

V Stockholmu je bila novinarska konferenca z Nobelovima nagrajencema za literaturo za leto 2018 Olgo Tokarczuk in 2019 Petrom Handkejem. Nagrada slednjemu je ob razglasitvi sprožila razpravo zaradi njegove podpore srbskemu voditelju Slobodanu Miloševiću v preteklosti, zato se vprašanjem o svoji drži do vojn na Balkanu tudi danes ni mogel izogniti.

Foto: Pixabay

Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, se je Handke na novinarski konferenci na sedežu Švedske akademije razdraženo odzval na vprašanja o svoji drži glede vojn na Balkanu. Na vprašanje, če je kaj spremenil svoj pogled na konflikt na Balkanu, je odgovoril: "Pri pisanju ne operiram z mnenji. Nikoli nisem imel mnenja, sovražim mnenje."

Handke je v preteklosti izražal močno solidarnost s Srbijo in po mnenju njegovih kritikov zmanjšal pomen ali zamolčal vojne zločine, ki jih je med vojno v nekdanji Jugoslaviji zagrešila Srbija. Leta 2006 je imel na Miloševićevem pogrebu tudi govor. Novica, da prejme Nobelovo nagrado, je po svetu v začetku oktobra sprožila žolčno razpravo.

Na vprašanje glede možne spravne geste je avstrijski nobelovec, ki danes praznuje 77. rojstni dan, povedal, da je prijatelja v Bosni vprašal, kaj bi moral storiti. Ta pa mu je rekel: "Trenutno ne moreš storiti nič." Zato meni, da dialog ni mogoč.

Kot še piše dpa, so v Stockholmu za torek, 10. decembra, ko bodo letošnjim dobitnikom izročili Nobelove nagrade, napovedani protesti proti Handkeju. Handke je povedal, da je podobne proteste izkusil pred nekaj leti v Oslu ob prejemu Ibsenove nagrade. Tedaj je tudi poskušal govoriti z demonstranti, vendar oni niso želeli govoriti z njim, se je spominjal. Kot je še povedal, ga nagrada ni spremenila: "Tako kot sem začel, tudi nadaljujem potovanje skozi življenje."

Različna stališča do Nobelove nagrade Handkeju pa so se pojavila tudi znotraj Švedske akademije. Tako je član akademije Peter Englund danes napovedal, da ne bo sodeloval v letošnjem Nobelovem tednu.

Englund, zgodovinar in nekdanji stalni sekretar Švedske akademije, je dejal, da bi bilo hinavsko, če bi se udeležil dogodkov, je poročal stockholmski dnevnik Dagens Nyheter. "Če bi slavil Nobelovo nagrado Petru Handkeju, bi bilo to z moje strani zelo hinavsko. To je vse, kar lahko rečem v tem trenutku," je njegove besede povzel dnevnik.

Predstavnik za stike z javnostmi Švedske akademije Mats Malm in drugi člani pa so že prej branili izbiro Handkeja, ki Nobelovo nagrado prejme za "vplivno delo, ki z jezikovno iznajdljivostjo raziskuje obrobje in specifičnost človekove izkušnje".

Poljska pisateljica Olga Tokarczuk pa je na novinarski konferenci povedala, da je ponosna, da bo 15. ženska, ki bo prejela Nobelovo nagrado. "Prepričana sem, da nagrado prejmem ne zato, ker sem ženska, ampak za svoje pisanje," je njene besede povzela dpa. Spregovorila je tudi o tem, kako so ženske manj vidne v zgodovinskih besedilih ter menila, da je to zato, ker "niso bile dokumentirane".

Peter Handke