SNG MB, 24. 6. 2013

Grand prix za Do tu sega gozd

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je na 14. mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev, ki je v Umagu na Hrvaškem potekal od 14. do 23. junija, prejela grand prix za avtorski projekt Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana in Davorja Herge Do tu sega gozd.
:
:

Foto: Tiberiu Marta

Do tu sega gozd temelji na večplastni, fragmentirani besedilni osnovi, ki jo je Nataša Matjašec Rošker pripravila po motivih besedil Falka Richterja, v kateri se skozi poetično subtilnost izmotavajo zgodbe, ki rastejo iz življenja, spominov in domišljije. Uprizoritev treh igralcev, ki v interpretaciji uporablja gibalno-fizične in dramsko-govorne eksperimente, s svojo specifično neposrednostjo pred gledalce postavlja intimno percepcijo gledališkega in življenjskega prostora, ujetega med vizualno, performativno, glasbeno, likovno, literarno in jezikovno-govorno partituro ter na sebi lasten način problematizira temeljne kategorije sodobnega gledališča.

Režija in koncept prostora sta delo Nataše Matjašec Rošker in Branka Jordana & Davorja Herge, avtor videa je Andrej Intihar, koreograf je Edward Clug, nadzor jezika je opravil Janez Bostič, kostumografija je delo Katje Milosavljević, s.Oliver in NBD group, oblikovalec svetlobe je Tomaž Bezjak, oblikovalec zvoka Srečko Matjašič, vodja predstave je Polonca Rajšp, asistentka Dijana Božič.

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali igralki Jasna Ornela Bery, Helena Minić in režiser Dražen Ferenčina, je ob grand prixu za najboljše gledališko doživetje podelilo še dva zlata leva za dosežke v gledališki umetnosti, in sicer Vesni Pernarčič za vlogo v uprizoritvi Marlene Dietrich v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj v koprodukciji z gledališčem ŠKUC in Zavodom Imaginarni ter Ljubomirju Kerekešu za vlogo Trpimira Oršuša v uprizoritvi Skupština v izvedbi Kerekeš teatra. Nagrado občinstva je prejela uprizoritev Skupština v izvedbi Kerekeš teatra.

SNG Maribor, Zlati lev

Povezani dogodki