SNG MB, 7. 6. 2013

Veliki briljantni valček na gostovanju v HNK Zagreb

Veliki briljantni valček, kultna politična drama Draga Jančarja v režiji Diega de Bree, nastala v koprodukciji Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor, SNG Drama Ljubljana in Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture, bo v nedeljo, 9. junija 2013, gostovala v HNK Zagreb.
:
:
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta

Pred nedeljskim gostovanjem bo danes, 7. junija 2013, ob 12. uri v avli HNK Zagreb novinarska konferenca s predstavitvijo knjige Draga Jančarja Nocoj sem videl. Na njej bodo sodelovali direktor SNG Maribor Danilo Rošker, režiser Diego de Brea, ravnateljica Drame HNK v Zagrebu Sanja Ivic, intendantka HNK v Zagrebu dr. Ana Lederer, Drago Jančar ter urednik in založnik knjige Branko Čegec.

Veliki briljantni valček Draga Jančarja, enega najpomembnejših ustvarjalcev sodobne slovenske literature, riše pretresljivo podobo sveta, v katerem se razum, pošastna logika pragmatizma in blaznost človeškega hotenja lepijo v nerazrešljivo in hkrati grozljivo stvarno podobo moderne človeške družbe. Tematsko so v ospredju bivanjska vprašanja človeka, ki ga na eni strani obvladujejo nenadzorljivi in nerazumljivi mehanizmi zgodovine, na drugi pa njegova lastna zaznamovanost. Drago Jančar je za svoje delo prejel številne domače in mednarodne nagrade, med drugim Prešernovo nagrado za življenjsko delo (1993), evropsko nagrado za kratko prozo mesta Augsburg (1994), Herderjevo nagrado za književnost (2003) in nagrado Jean Amery za esejistiko (2007).

Režiser Diego de Brea o Velikem briljantnem valčku razmišlja takole: »Najbolj intrigantska je sama tema, ki jo razumem kot perfiden sistem, ki pri uničevanju individuuma človeka ne izbira sredstev. In čeprav je bil ta tekst napisan v nekem zelo specifičnem času, v času rdeče inkvizicije, je na nek način univerzalen. Univerzalen v smislu, da pravzaprav noben represivni sistem ne izbira sredstev in da mora vsak represivni sistem najti grožnjo v vsakem posamezniku. Uprizoritev smo zastavili kot neke vrste peklenski stroj, ki štiriindvajset ur na dan neusmiljeno preoblikuje človeka v brezoblično, brezosebno meseno tvorbo, ki je brez vsebine, brez svojih lastnih vrednot, etike in morale.«

SNG Maribor, Zagreb, EPK Maribor 2012, SNG Drama Ljubljana, HNK, Hrvaška

Povezani dogodki