STA, 26. 9. 2011

Grand Prix 45. izdaje Bitefa predstavi "Elijahova stolica"

Grand Prix "Mira Trailović" je žirija 45. izdaje Bitefa v petek dodelila predstavi "Elijahova stolica" Jugoslovanskega dramskega gledališča v režiji Borisa Liješevića. Posebno nagrado za prispevek na področju gledališke umetnosti je pripadla predstavi Prišel sem domov, a nisem vstopil Heinerja Goebbelsa v produkciji Teatra Vidi iz Lausanne.
:
:

Nagrajena predstava "Elijahova stolica" je imela premiero pred letom dni, gostovala je že na sarajevskem festivalu MESS. Narejena je po romanu Igorja Štiksa, po režiserjevih besedah pa "združuje razne teme - od rušenja Berlinskega zidu prek razcepa znotraj Evrope do iskanja identitete in zgodbo o porušenem mestu". Zajema zgodovino Evrope v drugi polovici 20. stoletja, od holokavsta do Sarajeva. To je nekako prva predstava v Srbiji na temo vojne v Sarajevu, je povedal režiser. Glavni vlogi nosita Svetozar Cvetković in Maja Izetbegović.

Odločitev je mednarodna žirija, v kateri je bila tudi Alja Predan iz Slovenije, sporočila na sklepni slovesnosti v hotelu Balkan, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Po tradiciji Bitefa odločitve o Grand Prixu ne utemeljujejo. Ob posebni nagradi pa so zapisali, da Goebbels "vedno preseneča z raziskovanjem novih poti in eksperimentira z možnostmi gledališkega izraza". Ne išče posebnih političnih pomenov, temveč alkimijo gledališča in domišljije, ki predstavljata stebre družbe, so zapisali v obrazložitvi.

Žirija je ugotovila, da je celotni program Bitefa "kombiniral tradicionalno visoke umetniške standarde s prizadevanji, da se družba izpostavi kritični presoji". Selektorja Jovan Ćirilov in Anja Suša sta iskala relevantne predstave, program je "na prepričljiv način obravnaval politične okoliščine z novim pogledom na internacionalnost".

Občinstvo je v tradicionalnem ocenjevanju najvišje postavilo nemško predstavo V Moskvo! V Moskvo! režiserja Franka Kastorfa, sledijo "Elijahova stolica", "Ako bismo svi malo utihnuli" Bitef Dance Company v koreografiji Snježane Abramović. Politikino nagrado za režijo je dobil Jozef Nadj. Njegova predstava "Bez naziva" je "neobičajno minimalistična in fascinantno subtilna".

V glavnem programu Bitefa, ki ga je odprl Jan Faber s predstavo Prometej, Pokrajina 2, je bilo v konkurenci izvedenih 15 predstav iz Belgije, Francije, Nemčije, Švice, Romunije, Hrvaške, Slovenije in Srbije. Iz Slovenije sta prišla Slovensko mladinsko gledališče z avtorsko predstavo Oliverja Frljića Preklet naj bo izdajalec domovine! in MGL z Mačko na vroči pločevinasti strehi Tennesseeja Williamsa v režiji Ivice Buljana.

Beograd, Bitef