Grand Prix 45. izdaje Bitefa predstavi "Elijahova stolica"

Avtor: STA

Grand Prix "Mira Trailović" je žirija 45. izdaje Bitefa v petek dodelila predstavi "Elijahova stolica" Jugoslovanskega dramskega gledališča v režiji Borisa Liješevića. Posebno nagrado za prispevek na področju gledališke umetnosti je pripadla predstavi Prišel sem domov, a nisem vstopil Heinerja Goebbelsa v produkciji Teatra Vidi iz Lausanne.


Nagrajena predstava "Elijahova stolica" je imela premiero pred letom dni, gostovala je že na sarajevskem festivalu MESS. Narejena je po romanu Igorja Štiksa, po režiserjevih besedah pa "združuje razne teme - od rušenja Berlinskega zidu prek razcepa znotraj Evrope do iskanja identitete in zgodbo o porušenem mestu". Zajema zgodovino Evrope v drugi polovici 20. stoletja, od holokavsta do Sarajeva. To je nekako prva predstava v Srbiji na temo vojne v Sarajevu, je povedal režiser. Glavni vlogi nosita Svetozar Cvetković in Maja Izetbegović.

Odločitev je mednarodna žirija, v kateri je bila tudi Alja Predan iz Slovenije, sporočila na sklepni slovesnosti v hotelu Balkan, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Po tradiciji Bitefa odločitve o Grand Prixu ne utemeljujejo. Ob posebni nagradi pa so zapisali, da Goebbels "vedno preseneča z raziskovanjem novih poti in eksperimentira z možnostmi gledališkega izraza". Ne išče posebnih političnih pomenov, temveč alkimijo gledališča in domišljije, ki predstavljata stebre družbe, so zapisali v obrazložitvi.

Žirija je ugotovila, da je celotni program Bitefa "kombiniral tradicionalno visoke umetniške standarde s prizadevanji, da se družba izpostavi kritični presoji". Selektorja Jovan Ćirilov in Anja Suša sta iskala relevantne predstave, program je "na prepričljiv način obravnaval politične okoliščine z novim pogledom na internacionalnost".

Občinstvo je v tradicionalnem ocenjevanju najvišje postavilo nemško predstavo V Moskvo! V Moskvo! režiserja Franka Kastorfa, sledijo "Elijahova stolica", "Ako bismo svi malo utihnuli" Bitef Dance Company v koreografiji Snježane Abramović. Politikino nagrado za režijo je dobil Jozef Nadj. Njegova predstava "Bez naziva" je "neobičajno minimalistična in fascinantno subtilna".

V glavnem programu Bitefa, ki ga je odprl Jan Faber s predstavo Prometej, Pokrajina 2, je bilo v konkurenci izvedenih 15 predstav iz Belgije, Francije, Nemčije, Švice, Romunije, Hrvaške, Slovenije in Srbije. Iz Slovenije sta prišla Slovensko mladinsko gledališče z avtorsko predstavo Oliverja Frljića Preklet naj bo izdajalec domovine! in MGL z Mačko na vroči pločevinasti strehi Tennesseeja Williamsa v režiji Ivice Buljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/grand-prix-45-izdaje-bitefa-predstavi-elijahova-stolica