SiGledal, 15. 5. 2023

Gostovanje predstave Pet vrst tišine na 11. festivalu FemArt na Kosovu

SNG Nova Gorica s predstavo Pet vrst tišine gostuje na 11. mednarodnem festivalu FemArt na Kosovu, ki poteka med 15. in 21. majem 2023 v Prištini in Mitrovici.
:
:
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

Na drugi festivalski dan, v torek, 16. maja 2023, bo ob 20.00 na odru Kosovskega narodnega gledališča v Prištini gostovala predstava Pet vrst tišine Shelagh Stephenson, ki jo je v SNG Nova Gorica režirala Maša Pelko.

Moto letošnjega, 11. FemArt festivala, je: Zažgi svoj strah (Burn your fear). Na 24 festivalskih dogodkih, od katerih je 12 gledaliških predstav, bodo ženske dobile svoj glas. Spregovorile bodo o svoji vlogi v družbi, o ženski umetniški ustvarjalnosti, ki ima pogosto še vedno podrejeno mesto. 

FemArt so prvič organizirali leta 2013 kot prvi feministični festival v Kosovu. Festival je dajal prostor ženski umetnosti, ki so jo navdihovale družbene teme s poudarkom na izpostavljanju problematike ženskih pravic in spoštovanja. Festivalski dogodki ponujajo zanimivo in dinamično atmosfero gledalcem, ki se jim razkrivajo socialna vprašanja, s katerimi se soočajo ženske na Kosovu ter tudi umetnice s te regije in širše. Moto prvega festivala FemArt je bil: Mi nismo otok (We are no island).

Po enajstih letih festival FemArt nadaljuje s svojim primarnim poslanstvom in poudarjanjem pomena ženske enakopravnosti, ženskih pravic in ustvarjalnosti preko gledaliških predstav, konferenc, pogovorov, delavnic, razstav, filmov in koncertov.

Intimno dramo Pet vrst tišine je režirala Maša Pelko, v njej pa nastopajo Ivana Percan Kodarin, Anuša Kodelja k. g., Marjuta Slamič.

Umor očeta sproži policijsko raziskavo, psihiatrično obravnavo in pripravo obrambe na sodni proces. Od zločina do obsodbe se skozi fragmente razgrne pretresljiva zgodovina družine in hkrati neusmiljenost družbenega in pravnega sistema, ki nasilje omogoča. Oče Billy, mama Mary ter odrasli sestri Susan in Janet so tri desetletja živeli zaprti v družinskem krogu nasilnih razmerij. Skozi spomine in opise situacij ter občutij se sestavi zgodba hudih fizičnih in psihičnih zlorab, ki so se dolga leta odvijale v tišini: tišini štirih družinskih članov in tišini sveta zunaj njih.

Sodobni dramatiki se že od osemdesetih let prejšnjega stoletja intenzivno ukvarjajo s temo zlorabe otrok in molkom družbe, razgrajujejo formo idealne družine in opozarjajo, da zlorabe pogosto postanejo vzorec obnašanja, ki se prenaša iz ene generacije v drugo.

Pet vrst tišine, Shelagh Stephenson, FemArt, Maša Pelko, Priština, Kosovo

Povezani dogodki

Kaja Pregrat, SiGledal, 16. 11. 2010
Do it later!*
Andraz Polončič Ruparčič, SiGledal, 20. 11. 2011
Paradoks izsiljene izbire
Slovenska matica / SiGledal, 18. 11. 2020
Pri Slovenski matici je izšla Svetovna zgodovina plesa