SNG Maribor, 9. 9. 2009

Gostovanje Narodnega pozorišta iz Beograda

Derviš in smrt v režiji Egona Savina

S predstavo Derviš in smrt v režiji Egona Savina bo v torek, 15. september 2009, ob 20.00 uri v Stari dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor gostovalo Narodno pozorište iz Beograda.

Derviš i smrt je najuspešnejši roman bosansko hercegovskega pisatelja Meše Selimovića (1910-1982). Zgodba se odvija v Bosni, v 17. stoletju. Ahmed Nurudin, nekdanji bojevnik, posveti svoje življenje Alahu in postane derviš. V religiozni zamaknjenosti ne opazi terorja in korupcije lokalnih oblastnikov, dokler ne aretirajo in ubijejo njegovega brata. Nurudin se maščuje, prevzame oblast in postane pravtak kot ljudje, proti katerim se je boril: krut, nepravičen in obseden s svojim položajem.

Režiser Egon Savin je profesor za gledališko režijo na akademiji v Beogradu in v Cetinju. Podpisal je režijo že več kot 80 produkcij, ki so bile izvedene doma in v tujini v Nancyju, v Parizu, v Varšavi, v Tel Avivu, naDunaju, v New Yorku ... Zanje je prejel številne nagrade. Z velikim uspehom se loteva uprizarjanj domačih in svetovnih klasikov, njegove interpretacije pa razkrivajo dejansko moč gledališča v našem času.