Center kulture Španski borci, 21. 2. 2014

Gostovanje Julyena Hamiltona, britanskega mojstra improvizacije giba

V sredo, 26. 2., ob 20. uri bodo v Španskih borcih gostili britanskega plesalca, koreografa, pesnika in pedagoga Julyena Hamiltona, ki je eno najbolj zvenečih evropskih imen improvizacije na področju giba.
:
:

Foto: Arhiv Julyen Hamilton

Hamilton, ki se je v plesu izšolal v Londonu, v eksperimentalnih 70-ih, in že vrsto let ustvarja v Španiji, je odtlej zavezan radikalnim inovacijam. Od leta 1990 je ustvaril prek sto solov, s katerimi je prepotoval domala ves svet. Hamilton ustvarja lasten jezik, v katerem se gib in besedilo nenehno prepletata s svetlobo in glasbo. 


V svojem zadnjem solu, Nematerialni svet (The Immaterial World), ki ga bo predstavil v moščanskem kulturnem centru, odpravi ključno vlogo govorjene besede, ki jo ta igrala v vrsti njegovih solov, ustvarjenih v zadnjih petnajstih letih. V Nematerialnem svetu Hamilton besede kot enote smisla in pomena povsem razgradi. Govori, a brez besed; glas vodi telo in telo vodi glas.

Poleg sola bo Julyen Hamilton 24. in 25. februarja v Španskih borcih vodil tudi dvodnevno delavnico z naslovom Vključevanje časa (Involving Time), namenjeno profesionalnim performerjem (plesalcem, ustvarjalcem v gledališču, glasbenikom ...). Delavnica bo obravnavala sposobnost uporabe časa pri gibanju, ustvarjaju in komuniciranju na odru. Hamiltonovo po vsem svetu izjemno cenjeno pedagoško delo izhaja iz odrskih izkušenj. Globoko posega v kompozicijske vidike ustvarjalnosti ter vključuje vidike fizičnega telesa, prostora, časa, dramaturgije in glasu.

Gostovanje Julyena Hamiltona poteka v okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz Zavoda EN-KNAP, ki kontinuirano predstavlja vrhunsko mednarodno produkcijo uprizoritvenih umetnosti. V okviru programa, ki poteka od sezone 2010-11, so v Španskih borcih doslej gostili vrsto uveljavljenih avtorjev, med njimi slovito britansko fizično gledališče DV8 s predstavo Lloyda Newsona, Anne Tereso de Keersmaeker, eno najpomembnejših ustvarjalk na področju sodobnega plesa iz 2. polovice 20. stoletja, ter koreografa in filmskega ustvarjalca Wima Vandekeybusa z njunima kultnima prvencema, ter vrsto drugih uveljavljenih ustvarjalcev s področja sodobnih uprizoritvenih umetnosti.
 
V sezoni 2013-14 je program Zavoda EN-KNAP v Španskih borcih, še zlasti pa njegov program Uvoz-izvoz, tematsko posvečen vprašanju staranja (telesa) skozi plesno umetnost. Tematiko je odprl plesni performans Sokol! Iztoka Kovača in Janeza Janše, v okviru programa Uvoz-izvoz pa bodo sledila gostovanja britanske avtorice Wendy Houstoun, ameriškega koreografa Steva Paxtona ter britanskega avtorja Jonathana Burrowsa, vsa dela pa se na različne načine ukvarjajo s tematiko staranja.

Julyen Hamilton, Anglija

Povezani dogodki

Center kulture Španski borci, 14. 9. 2012
Jutri otvoritev sezone v Španskih borcih!
Center kulture Španski borci, 25. 11. 2015
Velika mednarodna plesna avdicija v Španskih borcih
Center kulture Španski borci, 3. 5. 2011
Prireditve v Španskih borcih v maju 2011