SNG MB, 1. 10. 2012

Gostovanje gledališča Theatre Gigante iz Združenih držav Amerike

V petek, 5. oktobra 2012 v Stari dvorani SNG Maribor gostuje gledališče Theatre Gigante s predstavo Druge tri sestre.
:
:
foto Arhiv SNG Maribor
foto Arhiv SNG Maribor
foto Arhiv SNG Maribor

Avtorja gledališkega projekta Three Other Sisters (Druge tri sestre) sta umetniška direktorja gledališča Theatre Gigante, Isabelle Kralj in Mark Anderson. Zgodba temelji na presunljivi črnogorski legendi o treh sestrah, ki so se zaljubile v ladijskega kapitana, ki je vsaki izmed njih prisegel večno ljubezen in zvestobo ter obljubil, da se bo vrnil. Ženske ostajajo zveste kapitanu in čakajo … čakajo celo življenje: tri sestre, tri zapuščene ljubice, tri pogubljene sanjačice.

V Drugih treh sestrah se prepletajo dialogi, gib in glasba, ki jih izvajajo Isabelle Kralj, Janet Lilly in Simone Ferro v vlogah sester ter slovenski pevec/avtor pesmi Vlado Kreslin kot kapitan. Kreslin poleg svoje avtorske glasbe izvaja pesmi Boba Dylana in Philipa Chevrona (The Pogues). Na tolkalih ga spremlja Seth Warren-Crow.

Gledališče Theatre Gigante se posveča ustvarjanju in izvajanju del, ki vključujejo igro, ples, besedilo in glasbo. Gledališče spodbuja interdisciplinarno sodelovanje in izvirne/avtorske projekte. V okolju, kjer se nahaja, organizira oziroma se vključuje v izobraževalne dejavnosti s področja gledališke umetnosti. Theatre Gigante vodi nediskriminatorno politiko in se trudi pritegniti čim več simpatizerjev.

Theatre Gigante je leta 1987 ustanovila Isabelle Kralj in bila njegova edina umetniška direktorica vse do leta 1999, ko je – po uspešnem sodelovanju – postal sodirektor Mark Anderson. Gledališče je zavezano skupnosti in okolju, ki ju bogati v umetniškem in izobraževalnem smislu.

Theatre Gigante zapolnjuje vrzel v Milwaukeeju s tem, da kot interdisciplinarno gledališče spodbuja, ustvarja in prezentira izvirno, inovativno delo, ki na nenavadne in izzivalne načine spreminja okvire konvencionalnega gledališča.