Gledališče Glej, 14. 2. 2023

Razpis mest za mednarodni program

Gledališče Glej ponovno razpisuje prosta mesta za ustvarjalke_ce na začetku profesionalne poti. Program Boundary Crossing nudi osemtedenski kreativni laboratorij v partnerstvu z nizozemsko in turško gledališko akademijo. Prijave sprejemajo do 3. marca 2023.
:
:

Foto: Arhiv Gledališče Glej

Kaj je Boundary Crossing?

Program Boundary Crossing bo v letu 2023 potekal že tretjič in presega geografske in gledališke meje. Prevprašuje ustaljene prakse, delovne metode in sam proces ustvarjanja. S preizkušeno metodologijo želimo ustvarjalcem_kam nuditi razvoj svoje gledališke prakse. Program se hkrati izvaja na treh lokacijah: na Nizozemskem, v Turčiji in Sloveniji. V projektu bodo ustvarjalci_ke iz treh držav vstopili v mednarodno in interdisciplinarno sodelovanje. Delo bo potekalo tako v živo (v posameznih državah) kot prek spleta.

Vsak_a izmed udeleženk_cev v programu ima tri vloge:

  • gledališki_a ustvarjalec_ka v skupini sodelujočih v svoji državi,
  • sodeluje v drugi vlogi v poljubni državi,
  • reflektira in spremlja delo v obeh drugih skupinah.

Urniki so pomemben del tega izobraževalnega procesa:

  • Kdaj poteka: od ponedeljka do petka, med 20. marcem in 12. majem 2023.
  • Frekvenca: vsaj dva do tri dni na teden in približno 4-5 ur na dan.
  • Urniki za delo z mednarodnimi mentorji_cami in udeleženci_kami bodo fiksni in določeni vnaprej.
  • Skupina v Sloveniji bo urnike svojega dela v živo lahko določila sama.
  • Točen urnik bo usklajen z izbranimi udeleženci_kami pred začetkom programa.

Projekt bodo vodili mentorji_ice iz profesionalnega gledališkega okolja ter akademskega sveta iz vseh treh držav. V Sloveniji bodo to Marko Čeh, Anja Pirnat in Barbara Poček s strokovno podporo Inge Remeta.

Med projektom bo delo v vseh treh državah potekalo na sorodne teme. Tri ločena uprizoritvena dela, ki bodo rezultirala v tem projektu, so lahko potencialni vir nadaljnjega dialoga med sodelujočimi.

 

Časovnica programa:

03. marec 2023: zaključek zbiranja prijav prek odprtega poziva
08. marec 2023: obvestilo o uvrstitvi v ožji izbor in pogovor z izbranimi ustvarjalci_kami
20. marec 2023: začetek programa (2-3 dni na teden)
12. maj 2023: zaključek programa

 

Koga iščejo?

3 ustvarjalke_ce na začetku profesionalne poti, ki jih zanima interdisciplinarni pristop v uprizoritvenih umetnostih in želijo razširiti nabor pristopov in metodologij ustvarjanja. Prvenstveno, a ne izključno, si želijo sodelovanja z ustvarjalkami_ci, ki polje performansa prečijo z intermedijo in vizualnimi umetnostmi.

Želimo si ustvarjalke_ce, ki jim je blizu samostojno delo in jih zanima ustvarjanje v večkulturnem mednarodnem okolju. Iščejo ustvarjalke_ce, ki so pripravljene_i na poglobljeno refleksijo svojega dela in učnega procesa. Izjemno pomembno je, da ste pripravljeni_e na kolektivno ustvarjalno delo.

 

Kaj od vas pričakujejo?

Udeleženke_ci programa se morajo zavezati k stalni prisotnosti skozi vse aktivnosti.

Nujno je odlično znanje angleškega jezika ter lasten dostop do interneta ter računalnika/telefona, saj je program hibriden (izvedba v živo in prek spleta).

Delo je honorirano.

 

Prijavite se!

Prijave zbirajo do 3. marca 2023 na tej povezavi. O končnih udeleženkah_cih se bo Umetniški svet Gledališča Glej v posvetu z mednarodnimi partnerji odločil glede na reference, motivacijsko pismo in pogovorom z ožjim krogom kandidatk_ov.

Za več informacij so vedno na voljo na info@glej.si.

 

Partnerji projekta:

Gledališče Glej, Ljubljana: najstarejše neodvisno gledališče na področju nekdanje Jugoslavije. Poleg eksperimentalnih gledaliških form jih odlikuje delo z mladimi - njihovih programi segajo od specializiranega gledališkega dela s srednješolci do mladih uveljavljajočih se profesionalnih gledaliških ustvarjalk_cev. Več informacij.

HKU University of the Arts, Utrecht: ena največjih univerz v Evropi, specializirana za izobraževanje na področju umetnosti in medijev. Združuje devet fakultet, med njimi tudi akademijo za gledališče. Več informacij.

Kadir Has University, Istanbul: poučevanje na tej univerzi temelji na manjših fokusiranih skupinah, internacionalizaciji in interdisciplinarnem delu. Univerzo sestavlja pet fakultet, med njimi je tudi umetniška akademija. 

Glej

Gledališče Glej, 13. 11. 2013
Gledališče Glej na gostovanju na Švedskem
Gledališče Glej, 24. 8. 2009
Gledališče Glej išče prostovoljce!
Gledališče Glej, 29. 3. 2023
Politično v sobi