Razpis mest za mednarodni program

Avtor: Gledališče Glej

Gledališče Glej ponovno razpisuje prosta mesta za ustvarjalke_ce na začetku profesionalne poti. Program Boundary Crossing nudi osemtedenski kreativni laboratorij v partnerstvu z nizozemsko in turško gledališko akademijo. Prijave sprejemajo do 3. marca 2023.


Foto: Arhiv Gledališče Glej

Kaj je Boundary Crossing?

Program Boundary Crossing bo v letu 2023 potekal že tretjič in presega geografske in gledališke meje. Prevprašuje ustaljene prakse, delovne metode in sam proces ustvarjanja. S preizkušeno metodologijo želimo ustvarjalcem_kam nuditi razvoj svoje gledališke prakse. Program se hkrati izvaja na treh lokacijah: na Nizozemskem, v Turčiji in Sloveniji. V projektu bodo ustvarjalci_ke iz treh držav vstopili v mednarodno in interdisciplinarno sodelovanje. Delo bo potekalo tako v živo (v posameznih državah) kot prek spleta.

Vsak_a izmed udeleženk_cev v programu ima tri vloge:

Urniki so pomemben del tega izobraževalnega procesa:

Projekt bodo vodili mentorji_ice iz profesionalnega gledališkega okolja ter akademskega sveta iz vseh treh držav. V Sloveniji bodo to Marko Čeh, Anja Pirnat in Barbara Poček s strokovno podporo Inge Remeta.

Med projektom bo delo v vseh treh državah potekalo na sorodne teme. Tri ločena uprizoritvena dela, ki bodo rezultirala v tem projektu, so lahko potencialni vir nadaljnjega dialoga med sodelujočimi.

 

Časovnica programa:

03. marec 2023: zaključek zbiranja prijav prek odprtega poziva
08. marec 2023: obvestilo o uvrstitvi v ožji izbor in pogovor z izbranimi ustvarjalci_kami
20. marec 2023: začetek programa (2-3 dni na teden)
12. maj 2023: zaključek programa

 

Koga iščejo?

3 ustvarjalke_ce na začetku profesionalne poti, ki jih zanima interdisciplinarni pristop v uprizoritvenih umetnostih in želijo razširiti nabor pristopov in metodologij ustvarjanja. Prvenstveno, a ne izključno, si želijo sodelovanja z ustvarjalkami_ci, ki polje performansa prečijo z intermedijo in vizualnimi umetnostmi.

Želimo si ustvarjalke_ce, ki jim je blizu samostojno delo in jih zanima ustvarjanje v večkulturnem mednarodnem okolju. Iščejo ustvarjalke_ce, ki so pripravljene_i na poglobljeno refleksijo svojega dela in učnega procesa. Izjemno pomembno je, da ste pripravljeni_e na kolektivno ustvarjalno delo.

 

Kaj od vas pričakujejo?

Udeleženke_ci programa se morajo zavezati k stalni prisotnosti skozi vse aktivnosti.

Nujno je odlično znanje angleškega jezika ter lasten dostop do interneta ter računalnika/telefona, saj je program hibriden (izvedba v živo in prek spleta).

Delo je honorirano.

 

Prijavite se!

Prijave zbirajo do 3. marca 2023 na tej povezavi. O končnih udeleženkah_cih se bo Umetniški svet Gledališča Glej v posvetu z mednarodnimi partnerji odločil glede na reference, motivacijsko pismo in pogovorom z ožjim krogom kandidatk_ov.

Za več informacij so vedno na voljo na info@glej.si.

 

Partnerji projekta:

Gledališče Glej, Ljubljana: najstarejše neodvisno gledališče na področju nekdanje Jugoslavije. Poleg eksperimentalnih gledaliških form jih odlikuje delo z mladimi - njihovih programi segajo od specializiranega gledališkega dela s srednješolci do mladih uveljavljajočih se profesionalnih gledaliških ustvarjalk_cev. Več informacij.

HKU University of the Arts, Utrecht: ena največjih univerz v Evropi, specializirana za izobraževanje na področju umetnosti in medijev. Združuje devet fakultet, med njimi tudi akademijo za gledališče. Več informacij.

Kadir Has University, Istanbul: poučevanje na tej univerzi temelji na manjših fokusiranih skupinah, internacionalizaciji in interdisciplinarnem delu. Univerzo sestavlja pet fakultet, med njimi je tudi umetniška akademija. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/glej-razpisujejo-mesta-za-mednarodni-program