EPK - Maribor 2012, 5. 9. 2012

Gledališki spektakel Faust romunskega režiserja Silvia Purcăreteja

Gledališki spektakel, inspiriran z Goethejevo zgodbo o srednjeveškem alkimistu Faustu, je žanrsko mešanica med dramo, opero, srednjeveškimi mirakli in pasijoni, t.i. freak showom in celo satanističnimi obredi.
:
:
foto Mihaela Marin
foto Mihaela Marin
foto Paul Baila
foto Mihaela Marin
foto Paul Baila
foto Mihaela Marin

Najbolj znani in večkrat nagrajeni romunski režiser Silviu Purcărete, ki že vrsto let deluje v različnih evropskih gledališčih, je za predstavo v domačem Sibiu, evropski prestolnici kulture 2007, oder neznanskih razsežnosti po vzoru »a la grand opera« postavil v opuščenem tovarniškem kompleksu. V Mariboru bo predstava 7. in 8. septembra 2012, ob 20.00, v nekdanji hali tovarne TVT Boris Kidrič.

»Peklenska predstava, ki se elegantno stopnjuje s poezijo razkroja, grdote in trivialnosti«, tako so ustvarjalci predstavo Faust opisali v predstavitvenem besedilu. Britanski The Guardian je zapisal, da je to predstava, v kateri »pekel postane bolj privlačen od nebes…«

Zgodba uprizoritve vsebuje ključne trenutke Goethejevega besedila: Faustovo kupčijo s hudičem, Faustovo bolestno obsedenost z Margareto, Valpurgino noč ter Faustovo pot v nebesa. Režiser Silviu Purcărete je s svojo tenkočutno in genialno režisersko vizijo ustvaril zapletene in podrobno oblikovane gledališke vloge. Predstavo odlikujejo izjemna odrska postavitev in osvetlitev, drzni kostumi, ki nihajo med eleganco in burlesko, navdušujoča in na trenutke osupljiva glasba ter zvočni učinki, ki se do popolnosti zlijejo s scenografijo. V predstavi nastopi rock skupina Elementa, ki v živo preigrava najtrše ritme, vizualno doživetje pa dopolnijo še svetlobni stolpci in ognjemet. Purcăretejev gledališki spektakel spremljajo izvirne in prepričljive video projekcije, ki na odru z več kot 100 nastopajočimi, postavljenem v odsluženi tovarni, ustvarjajo grandiozno podobo. Igra z našimi sanjami in nočnimi morami, multimedijski spektakel, z elementi, zaradi katerih v popolnosti občutimo neskončno moč gledališča.

Najbolj znani in večkrat nagrajeni romunski režiser Silviu Purcărete, ki že vrsto let deluje v različnih evropskih gledališčih, je za predstavo v domačem Sibiu, evropski prestolnici kulture 2007 oder neznanskih razsežnosti po vzoru »a la grand opera« postavil v opuščenem tovarniškem kompleksu.

Predstava, zaradi velikosti in tehnične zahtevnosti, izven Romunije ni velikokrat gostovala. Najti primerno lokacijo za predstavo tovrstnih razsežnosti je bil v Mariboru svojevrsten izziv, čeprav v mestu ni pomanjkanja zapuščene industrijske arhitekturne dediščine. MARIBOR2012 - Evropska prestolnica kulture z umestitvijo predstave v nekdanjo Tovarno vozil in toplotne tehnike (TVT) Boris Kidrič sledi ideji revitalizacije zapuščenih, odmaknjenih in marginaliziranih okolij in mestnih prostorov, ki neizpodbitno nosijo ogromen potencial, hkrati pa bo predstavi zapuščena industrijska hala služila kot izvrstno dopolnjujoča scenska kulisa - zelo podobna tovarni Simerom, ki je gostila originalno izvedbo v Sibiu leta 2007, ko je mesto nosilo naslov Evropske prestolnice kulture.

Silviu Purcărete je režiral številne predstave in z njimi gostoval na največjih evropskih odrih, tudi v svetovno znanem britanskem gledališču Royal Shakespeare Company. V predstavi Faust je v naslovni vlogi igralec Ilie Gheorghe, v vlogi Mefista pa Ofelia Popii, ki je na mendarodnem festival v Edinbourghu leta 2009 za vlogo prejela nagrado Herald Angel Award.

Predstava ni primerna za mlajše od 16 let.

Povezani dogodki

EPK - Maribor 2012, 25. 8. 2012
Guernica Continuum
EPK - Maribor 2012, 7. 9. 2012
Na meji med zemljo in peklom