STA, 7. 9. 2021

Gledališče Celje s premiero šarfne komedije Pravi heroji

V Gledališču Celje bodo v petek na velikem odru krstno uprizorili šarfno komedijo Pravi heroji dramatika Roka Vilčnika s psevdonimom rokgre. Besedilo je bilo na Dnevih komedije 2020 okronano z žlahtnim komedijskim peresom. Predstava govori o tem, kako je lahko pogrebna dejavnost v potrošniški družbi donosen posel, so sporočili iz gledališča.
:
:
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik

Avtohtona črna komedija Pravi heroji se brez dlake na jeziku loti mnogih nevralgičnih točk sodobne slovenske družbe, kot so razprodaje državnega premoženja tujcem, divje privatizacije, nenehne delitve na naše in vaše, nerazčiščenega odnosa do polpretekle zgodovine, izkoriščanja malega človeka, sumljivih poslov, podivjanega potrošništva, pohlepa po bogastvu in politike.

Brez zadržkov smeši hlapčevski odnos do tujcev in manjvrednostni kompleks, ki ostaja ena temeljnih karakternih lastnosti Slovencev, ter razvrednotenje politične scene do te mere, da je lahko na oblasti vsak, ki si to zaželi.

Komedija, napisana v mariborskem pogovornem jeziku, skozi oči malega človeka, ki se bori za preživetje, postavlja ogledalo sodobni slovenski stvarnosti, kjer je vse naprodaj, kjer ni več jasno, kdo so rablji in kdo žrtve, kjer ustvarjanje dobička postaja bistvo našega bivanja in se na človeka gleda le še kot na strošek. Živ človek je breme, mrtvec lahko predstavlja dobiček.

Vilčnikovi dialogi so kruti in neznansko smešni, njihova resnica nas straši in hkrati spravlja v smeh. V absurdnih situacijah prepoznamo resničnost vsakdana. Njegovi liki so liki iz mesa in krvi, vsak se na svoj način, kot ve in zna, bori za obstanek. Malemu človeku v krutosti vsakdana preostane le še to, da verjame v superheroja in da nas ob vsem tem še nasmeji do solz, so zapisali v Gledališču Celje.

Rok Vilčnik je slovenski pisatelj, pesnik, dramatik, režiser, scenarist in dramaturg. Za svoje literarno ustvarjanje je med drugim prejel tri Grumove nagrade za najboljšo slovensko dramo, Glazerjevo listino za književnost in dve žlahtni komedijski peresi, drugo prav za šarfno komedijo Pravi heroji.

Ustvarjalci predstave so režiser Samo M. Strelec, ki je s Patrikom Komljenovićem tudi scenograf predstave, dramaturginja Alja Predan, kostumografka Belinda Radulović, avtor glasbe Miha Petric, lektor Simon Šerbinek, oblikovalca svetlobe Denis Kresnik in Strelec ter avtor ilustracij Patrik Komljenović.

Igrajo Aljoša Koltak, Renato Jenček, Rastko Krošl in Tarek Rashid. Kot gosta v predstavi bosta v Gledališču Celje prvič nastopila Lucija Harum in Gojmir Lešnjak Gojc.

Samo M. Strelec, Pravi heroji, Gledališče Celje, Rok Vilčnik

Povezani dogodki

Gledališče Celje, 8. 9. 2021
Oaza za preminule