SMG, 26. 5. 2009

Gledališkost Zločina in kazni

Pogovor v Klubu SMG
:
:

27. maja ob 18. uri bomo nadaljevali z nizom mesečnih pogovorov v Klubu SMG. Tretji bo potekal na temo Gledališkost Zločina in kazni, pogovarjali pa se bodo avtor priredbe romana in režiser Diego de Brea, izr. prof za rusko književnost dr. Miha Javornik iz Filozofske Fakultete v Ljubljani in dramaturg SMG dr. Tomaž Toporišič. Vstop prost.
O tem vprašanju je v gledališkem listu predstave dramaturg predstave Tomaž Toporišič med drugim zapisal naslednje:

»Zato Zločin in kazen omogoča gledališka branja, pri katerih ne gre za to, da bi ustvarili dobeseden prenos literarnega dela, ampak za to, da se ustvarjalna ekipa s pomočjo gledališke govorice dokoplje do predelov, ki se nahajajo za samo literarno naracijo ali med njenimi vrsticami. Proces ugledališčenja je zato pri Dostojevskem ploden takrat, ko je dialoški – ko npr. izolira v romanu ponavljajoče se motive, ki postanejo okostje bodoče predstave, potem posamezne prizore spusti v areno gledališke improvizacije in observacije, preučevanja z igralci, prisluškovanja dialogom, sledenja konsekvencam njihovih poti itn. Iz tega procesa se lahko postopno izoblikujejo fragmenti, scenska struktura, ki se (zaradi dialoškosti in polifonosti Dostojevskega) sestavlja postopno, z večkratnimi odstranjevanji elementov, ki so bili potrebni zgolj kot del procesa dela, kot to, kar veliki prirejevalec romanesknih besedil, poljski režiser Krystian Lupa, označi s pojmom 'odrska podstat'.«

Pogovoru bo ob 20. uri sledila prva majska ponovitev predstave, ki je ob navdušenju občinstva in kritike doživela premiero 19. aprila.

 

 

Tadeja Pungercar

Bilo je.... zelo energično, kot je za De Brea značilno, poučno, kar je omogočil dr. Javornikki je povedal veliko o ruskemu človeku, ter khrati sproščujoče za kar pa je poskrbel ambient SMG. Vsekakor je bil pogovor odličen, skoraj potreben uvod v predstavo, ki je sledila. Nadejam se še več takih pogovor, ki bi povezali ustvarjalce ter gledalce in s tem razbili marsikateri tabu, ali pa vsaj odgovorili oz. odprli kakšno novo vprašanje.

28. 5. 2009