SMG, 26. 2. 2018

V fokusu Nove pošte Christoph Schlingensief in Center za politično lepoto

Ekipa Nove pošte bo v mesecu marcu v sodelovanju z Goethe-Institutom in AGRFT gostila projekcije filmov in pogovore s fokusom na delu Christopha Schlingensiefa ter predstavitev dela skupine Center za politično lepoto (Zentrum für politische Schönheit) s celodnevno delavnico.
:
:

Foto: Sebastijan Horvat

Christoph Schlingensief (1960–2010) je bil enfant terrible, kontroverzni nemški filmski in gledališki režiser, pisec in artivist. Njegove umetniške akcije so bile pogosto na meji sprejemljivega, z njimi je dosledno drezal v boleče točke umetniškega establišmenta in družbe. Mediji so o njem in njegovih akcijah radi poročali škandalozno, da se jim ni bilo treba vsebinsko poglabljati vanje. Med Dokumento v Kasslu leta 1997 so Schlinegensiefa začasno celo zaprli, ker je v okviru akcije Mein Filz, mein Fett, mein Hase – 48 Stunden überleben für Deutschland (Moj filc, moja mast, moj zajec ­– Preživeti 48 ur za Nemčijo) postavil plakat »Tötet Helmut Kohl« (Ubijte Helmuta Kohla). Na to in podobne akcije se s svojim delom sklicuje sodobna aktivistična skupina Zentrum für politische Schönheit (Center za politično lepoto), ki se v medijih sooča s podobnim šikaniranjem. Njen moto je: Ko politika ne opravlja več svoje vloge, mora to početi umetnost.

Projekcije filmov in pogovori

Petek, 16. 3., ob 19.00
Tujci, raus! Schlingensiefov zabojnik / Ausländer raus, Schlingensiefs Container / Foreigners out! Schlingensief's Container
Režija: Paul Poet
ob 20.30: pogovor s Clausom Philippom in Veronico Kaup-Hasler

Sobota, 17. 3., ob 19.00
Teror 2000 (Terror 2000)
Režija: Christoph Schlingensief
ob 20.15: pogovor z Mathiasom Lillienthalom

Nedelja, 18. 3., ob 19.00
Nemški pokol z motorko / Das deutsche Kettensägenmassaker / German Chainsaw Massacre
Režija: Christoph Schlingensief

Nedelja, 18. 3., ob 20.30
120 dni Bottropa / 120 Tage von Bottrop / The 120 Days of Bottrop
Režija: Christoph Schlingensief

Center za politično lepoto je jurišna enota, ki vzpostavlja moralno lepoto, politično poezijo in človeško veličino, obenem pa si prizadeva ohraniti humanitarnost. Pri tem uporablja najinovativnejše oblike politične performativne umetnosti in razširjen pristop h gledališču: umetnost mora povzročati bolečino, provocirati in se upirati. Njihove akcije odmevajo tudi pri nas – nazadnje lanskoletna postavitev replike spomenika holokavstu v neposredni bližini hiše politika skrajno desničarske stranke Alternativa za Nemčijo (AfD).

Predavanje in delavnica

Ponedeljek, 19. 3., ob 19.00
Predstavitev dela skupine Center za politično lepoto (Zentrum für politische Schönheit)

Od torka, 20. 3., do petka, 23. 3.
Delavnica pod vodstvom skupine Center za politično lepoto (delavnica bo potekala od 10.00 do 17.00, v četrtek po potrebi dlje, in v petek od 10.00 do 13.00)

Filmi bodo v nemščini z angleškimi podnapisi, pogovori in delavnice pa v angleščini.

Vstop prost, prijave za delavnico na info@novaposta.si. Iščemo udeležence, starejše od 20 let, različnih porekel in profilov, ki jih zanima politični aktivizem.

Ekipa Nove pošte se posveča osmišljanju umetniškega delovanja v družbenem kontekstu ter razumevanju in navzočnosti umetnosti v širšem družbenem dogajanju. Razmišlja, se odziva, ustvarja, intervenira, vzpostavlja prostor dialoga, srečevanj in soočanj. Umetniško tvega in poskuša preseči standardizacijo, kakršna vedno bolj obvladuje načine dela v umetnosti in končne umetniške izdelke postavlja v predvidljive okvirje, zaradi katerih je njihov družbeni odzven komaj zaznaven ali ničen.