STA, 2. 3. 2010

Gledališki projekt šestih držav Odisejada Evrope

Šest dramatikov iz šestih držav je napisalo prav toliko gledaliških iger. Pod zaglavjem Odisejada Evrope jih ta konec tedna premierno uprizarjajo v šestih teatrih nemškega Porurja.
:
:

Okvir je Evropska prestolnica kulture 2010. Gledalci potujejo od kraja do kraja, stanujejo lahko pri zasebnikih, o maratonu na svoji spletni strani piše nemški Spiegel.

Odisejada Evrope je eden od prestižnih projektov celoletnih prireditev, ki jih v sklopu naziva Evropska prestolnica kulture, Ruhr.2010, gostijo mesta tega dela Nemčije. Predstave za 27. in 28. februar so bile že zdavnaj razprodane, vstopnice so pošle tudi za prvo ponovitev maratona 7. in 8. marca. No, odisejada bo na sporedu še tri konce tedna, 13. in 14. marca, 2. in 3. aprila ter 22. in 23. maja, navaja Spiegel.

Projekt je črpal iz Homerjevega junaškega epa Odisejada. Tu pa sodobni evropski dramatiki govorijo o tej isti Evropi, vsak iz svojega zornega kota seveda.

Razpored je naslednji:

  • v Schauspiel Essen je postavljena Areteia Grzegorza Jarzyne s Poljske,
  • v Schauspielhaus Bochum Der elfte Gesang Rolanda Schimmelpfenniga iz Nemčije,
  • v Theater Oberhausen Penelope, ki jo je napisal Enda Walsh z Irske,
  • v Schlosstheater Moers Perikizi avtorice Emine Sevgi Özdamar iz Turčije,
  • v Theater Mülheim an der Ruhr Sirenengesang Petra Nadasa z Madžarske,
  • v Schauspiel Dortmund Odysseus, Verbrecher Christopha Ransmayra iz Avstrije.

Predstav ne igrajo vzporedno, temveč lepo eno za drugo, tako tudi gledalci potujejo kot sodobni Odiseji, od mesta do mesta, od teatra do teatra. To potovanje, ki poteka med predstavami, je osmislila skupina arhitektov in drugih umetnikov - raumlaborberlin, znana po projektih, ki presegajo meje tradicionalnih arhitekturnih pojmovanj. Lani poleti so na primer na nikogaršnjem ozemlju med Essnom in Mülheimom zanemarjeno in strah vzbujajočo postajališče podzemne železnice spremenili v improvizirano operno hišo.

Za Odisejado (Odyssee Europa) so poiskali prebivalce Porurja, ki so bili pripravljeni obiskovalcem v času med eno in drugo predstavo pokazati svoje najljubše kotičke in jih tudi - prenočiti. "Radi bi, da se ljudje neposredno družijo," je dejal Matthias Rick, eden od organizatorjev iz skupine raumlaborberlin. Cilj je zgraditi prijateljstvo med tujci.

Javilo se je kakšnih 180 prostovoljcev, vsak je bil pripravljen pod streho vzeti po par gledalcev. "Gostitelji so iz različnih generacij in kultur," je povedal Rick, "vse pa druži strastna privrženost Porurju". Gostom so pripravili različne vsebine, eden jim bo razkazal svoj vrt in jim tam skuhal juho, drugi jim ponuja panoramski izlet s svojo cessno. Komur to ne leži, se bo vključil v katero od manjših potujočih skupin - ponoči pa šel po svojih poteh.

In koliko mora obiskovalec odšteti za to odisejado? Cene so različne, dostopne pa prek strani www.odyssee-europa.de.

Odisejada Evrope

jadranka matkovic

Sa zakašnjenjem čitam ove (NOVICE iz tujine)-Odisseeda-

22. 9. 2010