JSKD, 15. 4. 2011

Gledališke delavnice – oblikovanje gledališke svetlobe in oblikovanje maske

JSKD objavlja razpis za gledališki delavnici - Pomlad 2011 s temo oblikovanja gledališke svetlobe in oblikovanja maske. Delavnici bosta potekali meseca maja 2011 v Postojni.

1) Oblikovanje gledališke maske (mentorica: Alenka Nahtigal)

Tema delavnice bo oblikovanje maske v gledališču. Kaj pomeni maska v gledališču? Kakšna mora biti maska v razmerju do stila igre, oblikovanega karakterja, kostumografije, koncepta uprizoritve. Kako na oblikovanje vpliva velikost dvorane in način osvetlitve?

Udeležencem bodo poleg osnovnih prvin gledališke maske predstavljene tudi metode igralske transformacije s pomočjo maske: postaranje, pomlajevanje, deformacija obraza, ponazoritev raznih bolezni itd. Delavnica bo povsem praktičnega značaja, saj bodo vse pristope in metode udeleženci izvajali na sebi in drugih soudeležencih.

O mentorici: Alenka Nahtigal je ena izmed najbolj priznanih slovenskih maskerk. V svoji petindvajsetletni karieri je sodelovala pri brezštevilnih celovečernih in televizijskih filmih, serijah in nadaljevankah. Sodelovala je praktično z vsemi gledališči v Sloveniji in tudi v tujini. Od leta 2003 sodeluje kot visokošolska pedagoginja za predmet gledališka maska na AGRFT. Leta 2008 je na Festivalu slovenskega filma dobila nagrado Vesna za najboljšo masko za TV film Sonja, leta 2010 pa Vesno za najboljšo masko za celovečerni film Circus Fantasticus.

Delavnica bo potekala v soboto, 7. maja 2011 od 10. do 18. ure v Kulturnem domu Postojna.
Cena delavnice je 40,00 EUR (z DDV).

Rok prijave: 3. maj 2011

2) Oblikovanje svetlobe (mentor: Davor Balent)

Oblikovanje svetlobe je veda in umetnost o načrtovanju osvetljevanja interierjev ali eksterierjev v skladu s tehničnimi, estetskimi in psihološkimi zahtevami. Tako ima prav svetloba odločilno vlogo pri gradnji kompozicije in atmosfere v predstavi, kot tudi pri določanju časa, prostorski umestitvi, ipd.

Udeleženci se bodo seznanili s potekom svetlobnega oblikovanja od ideje do praktične izvedbe, z zapisom luči, izdelavo tehnične dokumentacije in postprodukcijo. Spoznali bomo različne tipe svetil, pozicijo in njihovo uporabo. Obravnavali bomo različne funkcije in lastnosti svetlobe, mešanje barv in kako vplivajo na vtis in učinek prostora.

Izbrali bomo določen gledališki prizor in zanj izdelali primerno osvetlitev: najprej bomo preko analize vsebine prizora naredili dramaturško linijo osvetlitve, naredili svetlobni plan ter na odru tudi praktično postavitev.

O mentorju: Davor Balent je kariero oblikovalca svetlobe pričel v SNG Drama v Ljubljani. Od leta 2001 deluje kot samozaposleni na področju kulture. Sodeloval je na mnogih institucionalnih in neodvisnih projektih prepoznavnih slovenskih in tujih režiserjev ter koreografov (Dušan Jovanovič, Dragan Živadinov, Edvard Miller, Mateja Koležnik, Boris Cavazza, Rosana Hribar, Gregor Luštek, Milan Tomašik, Andreja Rauch in Yasmine Hugonet). Kot mentor delavnic oblikovanja svetlobe je aktiven od leta 1997. Je dober poznavalec celotnega področja gledališke tehnologije, saj se pogosto angažira tudi kot tehnični vodja in tehnični koordinator uprizoritev in festivalov .

Termin: delavnica bo potekala 14. in 15. maja 2011, od 10. do 17. ure, v kulturnem domu Postojna.

Cena delavnice (z DDV) je 60,00 EUR  
Rok prijave: petek, 6. maja 2011.

Informacije in prijave za delavnice: JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana.

Kontaktne osebe: tel.: 01 24 10 511 (Matjaž Šmalc), 01 24 10 523 (Franci Cotman) ali 05 721 00 90 (Silva Bajc)

e-mail: matjaz.smalc@jskd.si, franci.cotman@jskd.si, oi.postojna@jskd.si

Prijavnica


JSKD