STA, 12. 3. 2010

Gledališče na Terazijah pri nas

Gledališče na Terazijah je na Festivalu Ljubljana, napovedalo gostovanje z musicalom Maratonci tečejo častni krog Dušana Kovačevića v priredbi in režiji Kokana Mladenovića na poletnem festivalu 12. in 13. julija v Križankah.

Maratonce bodo 1. aprila v matični hiši izvedli že petdesetič, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Premiera tega musicala je bila 25. maja leta 2008. Songe je napisala Maja Pelević, glasbo Irena Popović, Zoran Hristić in Marko Grubić. Orkestru dirigira Vojkan Borisavljević, koreografijo je podpisala Mojca Horvat. Na sceni Marije Kalabić in v kostumih Lane Cvijanović v glavnih vlogah članov družine Topalović igrajo, pojejo in plešejo Vladan Savić, Janoš Tot, Duško Radović, Dragan Vujić in Ivan Bosiljčić. Nastopa tudi številčen zbor in orkester.

Kovačević je ob uprizoritvi leta 2008 zapisal, kot piše na domači spletni strani Gledališča na Terazijah, da med pisanjem zgodbe o mladeniču, ki živi v družini metuzalemov, grobarjev - kot metafori o vladavini "pogrebnikov" v komunistični državi - v začetku sedemdesetih let ni niti slutil, da bo delo, ki ga zaznamuje črni humor, po uprizoritvi v Ateljeju 212 našlo pot tudi na film in nazadnje v musical.

Musical prav tako žanje uspeh kot sta ga gledališka predstava in film. Musical na nov način pripoveduje o "najstarejši balkanski familiji", tako stari, da ji niti smrt ne more do živega.