STA, 22. 10. 2023

Podeljene nagrade ZIZ za alternativne gledališke produkcije

V Mariboru so v petek v sklopu petega ZIZ festivala podelili nagrade najbolj zaslužnim na mariborski alternativni gledališki sceni. Poleg ZIZ nagrad v različnih kategorijah so podelili tudi ZIZ prstan, ki ga je letos za dolgoletno podporo kolektivu ZIZ prejel mariborski kulturni producent Marko Brumen, so sporočili organizatorji.
:
:

Foto: Arhiv ZIZ festival

Nagrado za provokativno predstavo je prejela Anja Bezlova za predstavo Futraj moj ego #2 (Anja Bezlova, KD Priden možic, ZIZ); nagrado za predstavo pa predstava Je že konec? (Moment, Lutkovno gledališče Maribor).

Nagrada za režijo je šla v roke kolektivu REAKTOR za predstavo Krik: Vrzeli; nagrada za igro Kaji Petrovič (Krik: Vrzeli, ZIZ, KUD Transformator, AGRFT), nagrada za franšizo pa predstavi Heroj 4.0 - Business as Usual (Moment, Glej).

Luki Piletiču je bila podeljena nagrada za avtorski tekst, in sicer za predstavo Pod kontrolo (Via Negativa, Moment); nagrada za animiran plesni duet pa je pripadla Urošu Kaurinu in malokolesnim vratom oziroma Vitu Weisu.

Nagrado, imenovano FUCKING HELL, TA MLADOST!, je prejela predstava še neznano: Fucking hell (Nagib); nagrado za egotripovsko predstavo pa si je prislužil Simon Šerbinek za Kriplov zagovor (KUD Borza, Lutkovno gledališče Maribor, Društvo paraplegikov Podravja).

Kot so ob tej priložnosti zapisali organizatorji, je bila prireditev kombinacija novih in točk minulih podelitev ZIZ nagrad. K sodelovanju so povabili podeljevalce nagrad preteklih sezon, večer pa je povezovala tematika razprodaje ("sell-out"). Nastopili so Eva Nađ, Jan Franc Podbrežnik, Barbara Polajnar, Tomaž Podbevšek, Simon Žlahtič, Tom Veber, Andrej Vršič, Alja Jeršič in Ankica Radivojević.

Festival je v koprodukciji z Narodnim domom Maribor - Vetrinjski dvor in MKC Maribor organiziralo Društvo ZIZ. Zaključil se bo danes s plesno predstavo Iz delcev. Namen festivala je osvetliti položaj alternativne gledališke produkcije v Mestni občini Maribor.

Društvo ZIZ se je kot Kolektiv ZIZ vzpostavilo leta 2013 in je sprva delovalo pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže Maribor. Od leta 2021 je ZIZ samostojno društvo, ki aktivno deluje na področju družbeno-angažiranega gledališča.

Festival ZIZ, ZIZ, nagrade ZIZ