STA, 3. 10. 2012

V Celju premiera predstave za otroke in mladino Skrivnosti

Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje bo v petek ob 18. uri na Velikem odru premierno uprizorilo predstavo za otroke in mladino Skrivnosti Jacqueline Wilson v režiji Mateje Koležnik. Po presoji upravnice SLG Celje Tine Kosi se Wilsonova v svojih delih loteva številnih tabu tem, predstava pa je namenjena otrokom od devetega leta starosti.
:
:

foto Jaka Babnik

Kot je Kosijeva pojasnila na včerajšnji novinarski konferenci, igra govori o dveh deklicah iz različnih socialnih okoljih - revnega in premožnega. Deklici imata težave s starši, v družini ene se pojavljata nasilje in alkoholizem, v družini druge pa se srečujejo s pomanjkanjem časa za otroke.

"Alkoholizem in ljubezenske afere vplivajo na otroke tako, da morajo na nek način prehitro odrasti in se spopasti s težavami v svetu odraslih. Ker gre za otroško predstavo, se zadeve zaključijo srečno," je dejala Kosijeva.

Po njenem mnenju je igra zelo aktualna. Po eni strani govori o otroškem svetu na izjemno komunikativen in zabaven način, hkrati pa odpira številne tabu teme, s katerimi se je v današnjem času treba soočiti.

V predstavi Skrivnosti bodo nastopili Aljoša Koltak, Minca Lorenci, Jagoda, Ana Ruter in Manca Ogorevc. Predstavo so po dramatizaciji Vicky Ireland ustvarili prevajalec Gregor Fon, dramaturginja Tatjana Doma, scenograf Ivo Knezović, kostumograf Alan Hranitelj, avtor glasbe Coco Mosquito, koreografinja Magdalena Reiter, lektor Jože Volk in avtor kiparskih del Danijel Srdarev.

Napeta zgodba o dveh 13-letnicah Skrivnosti je odrsko priredbo doživela leta 2008 izpod peresa Vicky Ireland, ki je pred tem dramatizirala že pet knjig Wilsonove. Deklica Treasure se pred nasilnim očimom in brezbrižno mamo zateče k babici. Svoje tegobe lahko zaupa le svojemu dnevniku.

India živi v premožni družini. Njena mama je modna oblikovalka oblačil za otroke, obsedena je s svojim delom in s svojo ter hčerino težo. India se z mamo ne razume, očeta, ki se vedno bolj vdaja alkoholu, pa je včasih oboževala. Uteho najde v pisanju dnevnika, kot ga je pisala njena najljubša junakinja Ana Frank, v katerem lahko svoje skrivnosti zaupa namišljeni prijateljici Kitty.

Nekega dne se Treasure in India po naključju srečata in kljub socialnim razlikam takoj postaneta najboljši prijateljici. Ko mora Treasure pred nasilnim očimom pobegniti tudi od babice, ji India takoj priskoči na pomoč. V hiši njenih staršev ima skriti kotiček na podstrešju, kamor se lahko Treasure skrije pred očimom, kot se je njena junakinja Ana Frank skrivala pred nacisti. Deklici poveže njuna velika skrivnost in trdno prijateljstvo, je zapisano v gledališkem listu.

Jacqueline Wilson (1945) je ena najuspešnejših in najbolj prodajanih britanskih avtoric otroške in mladinske literature. Samo v Veliki Britaniji je bilo prodanih več kot 30 milijonov izvodov njenih knjig, britanski otroci so jo proglasili za svojo najljubšo avtorico, v Independentu pa so jo poimenovali literarna superzvezda.

Od nekdaj si je želela postati pisateljica; svojo prvo knjigo je napisala, ko je bila stara devet let, kot najstnica je bila novinarka pri reviji Jackie, ki naj bi jo poimenovali prav po njej, potem pa se je popolnoma posvetila pisanju. Ena njenih najbolj slavnih in najstarejših literarnih junakinj je hudomušna deklica Tracy Beaker, ki se je prvič pojavila leta 1991 v knjigi The Story of Tracy Beaker. Za svoje pisanje je prejela več nagrad.

Povezani dogodki