Sigledal, 3. 11. 2023

Glasna delavnica 2023 - Irena Z. Tomažin

Glasna delavnica bo namenjena odpiranju, spoznavanju in raziskovanju lastnega glasu. Preko odkrivanja tega svojevstnega inštumenta in njegove fizičnosti boste spoznavali različne izraze lastnega glasu in načinov petja.
:
:

Irena Tomažin / Foto: Nada Žgank

Z delom na tekstu, pesmih in vokalnih ter gibalnih improvizacijah se boste tako individualno kot tudi v skupini naučili spontanega izražanja v vsakdanjem življenju kot tudi pri profesionalnih nalogah. Glasna delavnica je namenjena vsem - tako igralcem, plesalcem, performerjem, izkušenim pevcem kot tudi sramežljivim začetnikom oziroma vsem, ki si želijo raziskovati, peti, improvizirati ali pa kratkomalo srečati in spoznavati svoj glas.

“Glas ima več teles, telo ima pa več glasov. Tako nikoli ne zmanjkata drug drugemu. Višina je odvisna od tega, kako globoko stojiš, globina pa od tega, kako visoko tvoja domišljija skače. Da si uglašen začutiš tako, da, ko drugi poje, tebi nekaj med rebri vibrira. Malo višje ali pa malo nižje. Odvisno, v katerem telesu si. Odvisno, v katerem glasu poješ, v katerem slišiš… Lahko pa začutiš tudi tako, da nič ne začutiš – ker te več ni, si pa ves v petju. Takrat, ko pozabiš besedilo, trkaš na vrata, skozi katera vstopa improvizacija, inovacija, pa še kakšna na iiii, katero si pa, hvala pesmi, pozabil. Ko fušaš, fušaš. Lahko pa znotraj tega slišiš še glas, ki ti uhaja in se hoče igrati s tabo. Če imaš tekst, nimaš pa še melodije, se moraš samo postaviti v tišino in jo poslušati toliko časa, dokler z mrmranjem ne zapelješ ritma, da te ugrizne v telo. Da bi se slišal, moraš biti pogumen. Odpri že ta vrata in se začni igrat. Maaa, v bistvu je petje (samo) petje…”

Irena Z. Tomažin je plesalka, koreografinja, performerka, vokalistka, pevka in improvizatorka, dejavna na domači in mednarodni sceni. Do sedaj je naredila deset avtorskih predstav, v katerih kombinira glas in gibanje. V svojih raziskovanjih fizičnosti in izraznosti telesa, vpleta glas, ozvočuje telo in izpostavi fizičnost kot zvočno oziroma glas-ovno pokrajino. V avtorskem delu se giblje med intimnim in ekstimnim prostorom zvočnosti telesa in telesa v glasu, zvoku in prostoru. Za svoje predstave je bila večkrat nagrajena na Festivalu Gibanica.

V glasbenih vodah je nase opozorila s solističnim projektom za glas in diktafone “iT”, spojem pesmi, vokalnega eksperimentiranja, performansa, besedil, govorjene besede, zvočne poezije in teatra, s katerim se je prvič znašla v polju dekonstrukcije glasu. Slednje je skozi raziskovanje glasu v polju svobodno improvizirane glasbe popeljala še dlje, v polje zvočnosti in šuma, v polje vmesnosti glasu, telesa in zvočenja njegove mehanike. Nastopa solo ali v sodelovanjih s številnimi koreografi, plesalci, glasbeniki in mednarodnimi zasedbami tako doma kot v tujini.

V svojem pedagoškem delu, za katerega je bila 2023 tudi nagrajena s strani Društva za sodobni ples Slovenije z nagrado Ksenije Hribar, inovativno razpira glas, telo, gib, improvizacijo, govor in petje. Delavnice poučuje doma in v tujini že vrsto let. S sodelavcem Alessijem Castellaccijem vodita sklop delavnic The World Is Sound, v katerih je v ospredju raziskovanje glasu ter improvizacija.

Glasna delavnica bo potekala 17. in 18. novembra 2023 v Studiu 103.

Urnik:

  • petek, 17. november: 16.00-19.00
  • sobota, 18. november: 10.00-13.00

Naslov: Studio 103 (Emanat), Trg prekomorskih brigad 1, Ljubljana

Obvezne predhodne prijave.

Irena Tomažin Zagoričnik, Emanat

Kaja Cencelj, Sigledal, 2. 12. 2010
Zalet za nadaljnje gledališke podvige