JSKD, 22. 5. 2017

V Novi Gorici slavila predstava Une druge tri sestre

Z zaključkom tridnevnega festivala mladinske ustvarjalnosti Vizije v Novi Gorici se je iztekel tudi vseslovenski Teden ljubiteljske kulture, ki je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja. Včeraj je žirija v sestavi lutkarica Barbara Bulatović, igralec in režiser Miha Nemec in glasbeni urednik na Valu 202 Jernej Vene najboljšim podelila nagrade »vizionarje«.
:
:
Une druge tri sestre / Foto: Matej Maček
Glej, vitki študent / Foto: Matej Maček
Živinska komedija / Foto: Matej Maček
Romeo in Julia-n / Foto: Matej Maček
Popotniki / Foto: Matej Maček
Glej, vitki študent / Foto: Matej Maček

Vizionarja za najboljšo gledališko predstavo v celoti je prejela predstava Une druge tri sestre skupine Me Društva Gledališče Glej Ljubljana, rock vizionarja za najboljšo mladinsko rock skupino pa Charlie Butter Fly.  Med igralci je slavil Andraž Jug, med glasbeniki Manca Berlec, vizionarja za avtorsko besedilo so podelili Gledališki šoli Prve gimnazije Maribor za predstavo Živinska komedija, za celovit avtorski pristop skupini Vitki študent Gledališča Glej za predstavo Glej, vitki študent, za udaren odrski nastop pa skupini Captain Morgan's Revenge. Vizionarja za plesno gledališče so domov odnesli Teater Pozitiv Ljubljana s predstavo Popotniki, za lutkovnost LS Zrna/Krožnik, Društvo Koruzno zrno in Srednja šola Slovenska Bistrica s projektom Romeo in Julia-n, vizionarja za glasbeni izraz pa si je prislužila skupina Seul Océan.

Utemeljitve nagrad

Vizionar za igralski dosežek: Andraž Jug za vloge v predstavi GLEJ, VITKI ŠTUDENT (Gledališče Glej Ljubljana)
Andraž Jug prejme vizionarja za nor, iskren, polnojajčen, duhovit, pretresljiv igralski nastop. Izkazal je veliko mero obvladovanja igralskih in performativnih izrazov. Namerno je prestopal meje družbenih konvencij in hrabro ter dokončno je skozi avtorefleksijo obračunal s svojo sramotno pozicijo »dreka na pladnju«.

Rock vizionar za celovito glasbeno izvedbo: Manca Berlec
Iskrena avtorska besedila Mance Berlec odražajo tenkočutno opazovanje same sebe, okolice in časa, v katerem ustvarja. S samostojno orkestracijo vse to uspešno  združuje v suveren izraz in brez sramu odstira svoj intimen svet.  

Vizionar za avtorsko besedilo: Gledališka šola Prve gimnazije Maribor za predstavo ŽIVINSKA KOMEDIJA
Mlade igralke Gledališke šole Prve gimnazije Maribor so se zrelo lotile zahtevne naloge prenosa teme znamenite literarne predloge Živalske farme Georga Orwella. Zgodbo so postavile v povsem nov in aktualen kontekst korporativnega upravljanja, kjer se strategije motivacije vedno znova sprevržejo v manipulacijo in izkoriščanje podrejenih. Živalska farma postane sodobno podjetje z vedno bolj poživinjenimi medsebojnimi odnosi.

Rock vizionar za udaren odrski nastop: Captain Morgan's Revenge
Captain Morgan's Revenge udarnost in direktnost dosegajo s predano odrsko prezenco in z močnim rokovskim odnosom do sveta zavzamejo kritično stališče. S tem popolnoma prevzamejo vsakogar, ki rad prisluhne iskrenemu nastopu.

Vizionar za plesno gledališče: POPOTNIKI (Teater Pozitiv Ljubljana)
Predstavo Popotniki odlikuje plesno-gledališka tehnična dovršenost. Skozi gib in ples raziskujejo bližino in moč fizičnega kontakta. Spodbujajo čutni potencial bližine in ga postavljajo pred racionalnost besede, preko njega razvijajo občutja in razmerja med posameznimi liki v predstavi.

Vizionar za lutkovnost: Avtorski projekt: Romeo in Julia-n (LS Zrna/Krožnik, Društvo Koruzno zrno in Srednja šola Slovenska Bistrica)
Lutkovna skupina Zrna pristopa k interpretaciji literarne predloge karseda ustvarjalno in izvirno. Njihov odrski jezik je igriv in raznovrsten, tvorijo ga znaki, simboli, geste in duhoviti scenski elementi. Dokazujejo, da je pri lutkah bolj zanimivo to, kar lutka skriva, kot to, kar pokaže. Z dodelano in izčiščeno likovno zasnovo, veščo animacijo in predvsem z duhovito adaptacijo zahtevne dramske predloge Williama Shakespeara obračunajo s predsodki sodobne družbe.

Rock vizionar za glasbeni izraz: Seul Océan
Seul Océan imajo inovativen pristop do glasbenega ustvarjanja. Skozi stapljanje različnih idej so skreirali zanimivo glasbeno zgodbo, ki je dovolj zanimiva tudi brez vokala.  

Vizionar za celovit avtorski pristop: Skupina Vitki študent Gledališča Glej za predstavo GLEJ, VITKI ŠTUDENT
Skupini Vitki študent prejme nagrado za celovito, drzno, prepričljivo, doživeto, iskreno in osebno avtorsko predstavo, ki obravnava temo hipokrizije družbe. V ringu predstave so se drzno spopadli s svojimi strahovi in pričakovanji, se živalsko borili do konca in jih lačni pojedli za malo malico.  

Rock vizionar za najboljšo mladinsko rock skupino: Charlie Butter Fly
Nastop skupine Charlie Butter Fly je neposreden, poln strastnega izvajanja in podajanja idej. Glasbeni izraz je namenoma neizbrušen in zato zelo iskren. Izvedba v živo je ponudila energično, živahno in razgibano glasbeno doživetje.

Vizionar za najboljšo predstavo v celoti: Avtorski projekt: UNE DRUGE TRI SESTRE (Skupina Me Društva Gledališče Glej Ljubljana)
Predstava Une druge tri sestre ironizira trivialnost sodobnih problemov družbe kot so strah pred birokracijo, potrebo po nenehnih inovacijah in napredku ter apatijo političnega aktivizma.

Predstavo odlikuje izjemna skupinska dinamika in suvereno, kreativno ter lahkotno igralsko in pevsko obvladovanje komičnega žanra. Tanja, Zala Mojca in Gaja so Izi, Leni in Oži pokazale pot v Uno drugo Moskvo in jim izpolnile »dream come true«.

***

Predsednik žirije Miha Nemec je povedal: "Selektor je ponudil izbor, v katerem so dijaki in študentje skozi avtorsko gledališče pokazali veliko mero poguma, drznosti, humorja. Skrajno vesel sem in ponosen, da so ustvarjalci s prikazanim uspeli zavzeti zavidljivo stopnjo distance in me tako pretresti kot nasmejati z odpiranjem svojih osebnih zgodb, razmišljanj, refleksije o času, v katerem živijo, in prihodnosti, ki jih čaka. Vizija, ki jo mladi ponujajo, kaže na nujnost odpiranja aktualnih problematičnih tem in soočanja z njimi. Mladim želim torej še več takšnega ustvarjanja, saj so odgovori, do katerih se dokopljejo skozi refleksijo, tudi edini, ki jih bodo dobili. In seveda veliko užitkov pri ustvarjanju."

Festival Vizije je festival najkvalitetnejše mladinske kulture. Sprva je bil namenjen zgolj mladinskim gledališkim skupinam, v zadnjih letih pa so vanj vključeni tudi mladinski lutkovni, glasbeni in likovni ustvarjalci. Festival je ciljno usmerjen v mladinske ustvarjalce, stare med 15 in 26 let. Gre za razmišljujočo generacijo, ki še ni obremenjena s samocenzuro in kjer projekti praviloma nastajajo preko poglobljene raziskave materiala, sebe in sveta, v katerem živijo. Predstave, glasba in likovni izdelki v njihovi izvedbi so sveži, domišljeni in družbeno kritični.

Namen festivala Vizije je prikazati in nagraditi najbolj kakovostne mladinske gledališke predstave, mladinske lutkovne predstave, mladinske rock skupine ter posameznike na področju fotografije ter s tem spodbuditi razvoj mladinske umetniške produkcije. Na državni festival, ki je letos potekal v Novi Gorici, se skupine uvrstijo prek območnih in regijskih srečanj, izbirajo pa jih selektorji – letos so bili to Severa Gjurin za fotografijo, Jani Kenda za rock glasbo, Andrej Jus za gledališče in Irena Rajh Kunaver za lutke. Festival je tako valilnica mladih talentov. 

Na festivalu se je letos predstavilo 7 rock zasedb, 10 gledaliških predstav, 1 lutkovna predstava, 14 fotografov, ki so ustvarjali na temo »Odtujenost«,  literarni ustvarjalci, ki so sodelovali na natečaju revije Mentor za mlade literarne talente in na Festivalu mlade literature Urška, v spremljevalnem programu pa je bila tudi plesna predstava v koprodukciji SNG Nova Gorica in MN Dance Company.

Vizionar, Vizije

Povezani dogodki