STA, 27. 5. 2011

Festival Rdeči revirji! z vrsto scenskih predstavitev

S plesno predstavo Duet 012 Rosane Hribar in Gregorja Lušteka se je včeraj zvečer v Hrastniku uradno začel 9. festival Rdeči revirji!. Nekaj prireditev je bilo že prej, festival, ki ima tudi mednarodni značaj in se bo zaključil v nedeljo, pa po besedah umetniškega vodje festivala Branka Potočana temelji predvsem na scenskih umetnostih.
:
:

Plesalec in koreograf Branko Potočan, ki živi in dela v Ljubljani, je v domači Hrastnik skupaj s sodelavci privabil številne uveljavljene umetnike s področja plesa, gledališča, uličnega in lutkovnega gledališča, predvideni so tudi koncerti in razstave. Ob tem se v dogajanje vključujejo tudi umetniki iz lokalnega okolja.

Med letošnje osrednje teme festivala sodi strip, ki po Potočanovih besedah zajema ročne spretnosti in ustvarjanje, v povezavi s stripom pa je na festivalu organizirana razstava in dvodnevna delavnica.

Festival tradicionalno začenjajo z jutranjim izletom v Rudnik Hrastnik. Nekaj prireditev se bo zvrstilo popoldne še pred uradnim večernim začetkom festivala, med drugim bodo ob 17. uri v Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik odprli razstavo žičnatih portretov Žičniki Braneta Širce. Večina dogodkov se bo v prihodnjih treh dneh odvija v ali pred Delavskim domom Hrastnik, ogled prireditev pa je brezplačen, je povedal Potočan.

Festival organizira zavod za izvedbo in organizacijo kulturnih prireditev Vitkar pod Potočanovim vodstvom. Idejno izhodišče festivala Rdeči revirji! temelji na spoju med tradicionalnimi in sodobnimi oblikami predstavljanja kulture in umetnosti v lokalnem okolju.

Obenem želi festival odpreti nove prostore kulture, pridobivati nova občinstva, vključevati nove žanre ter ohranjati in vzpostavljati tradicionalne človeške vrednote v drugačni obliki. Festival je hkrati tudi odgovor na vse večjo centralizacijo umetniškega dogajanja. V nekaj letih je zrasel v tradicionalni mednarodni festival.

Udarno ime festivala uprizoritvenih umetnosti Rdeči revirji! izhaja iz sinonima za tri zasavske doline - Trbovlje, Hrastnik, Zagorje -, ki so včasih predstavljale vrelišče boja za pravice delavskega razreda. Festival predstavlja način, kako vrednote ohraniti in jih ponovno prebuditi v drugačni obliki.